Nyolc társadalmi szervezet közös levele az államfőhöz

Közös tüntetést követően levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz nyolc jelentős civil szervezet és köztestület – köztük a Levegő Munkacsoport – A kormány nem egyeztet a civil szervezetekkel, észrevételeikre nem válaszol, és nem készíti el a törvény által előírt elemzéseket – így indokolta a levél elküldését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a 2006. október 26-i sajtótájékoztatón.

Ekler Gergely elmondta: álláspontjuk szerint a kormány az elmúlt hónapban többször megsértette az alkotmány előírásait azzal, hogy a társadalmi szervezeteknek csak utólag, vagy még utólag sem volt módjuk arra, hogy véleményezzék az országgyűlés elé kerülő törvényjavaslatokat. Ekler példaként említette a tandíj bevezetésével kapcsolatos döntést, melyről csak a bejelentés előtt másfél órával értesült.
Hávelné Szatmári Katalin, a Gyógyszerész Kamara elnöke és Gyenes Géza, az Orvosi Kamara főtitkára azt emelte ki, hogy a parlamentben úgy kezdődött meg az egészségügyi reformcsomag általános vitája, hogy a civilek nem kaptak róla érdemi tájékoztatást, és a várható hatásokról sem készült érdemi vizsgálat.
Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a NOE időben figyelmeztetett: a kormány által elhatározott intézkedések jelentős része nagyon sokba fog kerülni a társadalomban. Észrevételeik mégsem találtak meghallgatásra.
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: a választások előtt a Pénzügyminisztérium és több ismert kormánypárti politikus is elismerően nyilatkozott azokról a konkrét javaslatokról, amelyeket a Levegő Munkacsoport az államháztartási reformja, az államháztartási hiány csökkentése érdekében dolgozott ki. A választások után pedig a kormány ezekkel gyökeresen ellenkező jellegű intézkedéseket hozott, meg sem indokolva, hogy miért változtatott korábbi álláspontján.A civilek levelükben arra kérték a köztársasági elnököt, hogy tagadja meg a törvényellenesen előterjesztett és elfogadott törvények aláírását, és küldje vissza azokat az Országgyűlésnek, vagy terjessze be normakontrollra az Alkotmánybíróságnak.
A levelet a következő szervezetek írták alá:
• Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája
• Levegő Munkacsoport
• Magyar Gyógyszerész Kamara
• Magyar Írószövetség
• Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete
• Magyar Orvosi Kamara
• Nagycsaládosok Országos Egyesülete
• Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A nyolc társadalmi szervezet elhatározta, hogy konkrét ügyeken keresztül, 2 percesekben mutatnak rá, hová vezet a jelenlegi gyakorlat. A környezetvédelem területéről itt mutatunk be néhány példát:

Hírfigyelő