A hatóságok leépítése óriási felelőtlenség

A környezetvédő szervezetek a biztonság és a jog pártján állnak. Évek óta folyamatosan építik le az élet- és vagyonbiztonságunkat szolgálni hivatott környezet- és természetvédelmi, közegészségügyi, fogyasztó- és növényvédelmi, valamint más állami ellenőrző szerveket. Lassan mindennapossá válnak a környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági botrányok. A tegnap megszavazott 2007. évi költségvetési törvény ennek ellenére tovább rontja a hatóságok helyzetét, ami minden elképzelést felülmúló állapotokat eredményezhet.

Nálunk a sokat emlegetett közös piac, az „áruk szabad áramlása” azt jelenti, hogy külföldről kamionszámra lehet behozni szemetet az országba (ld. Kiskunmajsa). A „takarékosság”, a „megfizethető minőség” ellenőrzés híján lejárt szavatosságú élelmiszerek tömeges forgalmazásához és átcsomagolási botrányokhoz vezet (ld. Törökbálint). Az „egyablakos” hatósági rendszert a „takarékos közigazgatás” úgy értelmezi, hogy környezetvédelmi engedély nélkül lehet gumiégetőt építeni (ld. Polgár).
A magyar társadalom jogkövetési kultúrája alacsony, a magyar állam pedig már korábban sem tett meg mindent a jogszabályok érvényesítésére. Ebben a helyzetben a hatóságok leépítése óriási felelőtlenség. Előre látható, hogy emiatt egyre több és egyre súlyosabb élelmiszer- és környezetbiztonsági botrány fordul majd elő. A versenyképesség javítása nem indokolhatja az ellenőrző szervek leépítését. A tisztességes magyar és külföldi vállalkozók nem lazaságot, hanem gyors ügyintézést és szakszerűséget várnának el, csakúgy, mint minden itt élő állampolgár. A csalások, botrányok veszélyeztetik az ország hírnevét, versenyképességét. A bizalom elvesztése miatt a mezőgazdasági és ipari termékeink eladhatatlanok lesznek, és elmaradnak a külföldi befektetők és a turisták is.
A környezet- és természetvédő társadalmi szervezetek ismételten kérik a kormányt, hogy erős hatóságok kiépítésével, rendszeres ellenőrzéssel állítsa vissza a bizalmat, a jogkövető magatartást hazánkban. Erre bőségesen lenne forrás, ha a kormány csökkentené a piactorzító állami támogatásokat.

Budapest, 2006. december 22.

Energia Klub
Hulladék Munkaszövetség
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Védegylet

További tájékoztatás:
Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport, 411-0509

Hírfigyelő