Az állam nem ellenőrzi az építkezéseket

„Éljenek a Nagymező utcai fák” transzparenssel próbálták a nyilvánosság segítségét kérni december 17-én a Nagymező utcai lakosok a Király utca sarkán épülő mélygarázs ellen. Pedig nem csak a terézvárosi platánok továbbéléséért, hanem minden fővárosi fa megtartásáért szólaltak meg. Nem csak a Nagymező és Király utca sarkán épülő mélygarázs ellen, hanem a hasonló jogtalan, statikai vizsgálatokat nélkülöző építkezések ellen tiltakozott a Levegő Munkacsoport és a Védegylet. A lakók és a civil szervezetek abban bíznak, hogy létezik jogbiztonság. Úgy vélik, nem történhet meg, hogy az ügyészségi vizsgálat lezárása előtt, a kötelező vizsgálatok elvégzése nélkül folytatja a beruházó a mélygarázs építését.

A 350 férőhelyes mélygarázsról szóló szerződés 2001-ben jött létre a beruházó és a VI. kerület között. Az építési engedély idén vált jogerőssé. A beruházás leállítása érdekében több terézvárosi lakos levélben fordul a VI. kerületi jegyzőhöz. Tiltakozásuknak utcai demonstrációval is nyomatékot adtak. A tervezett mélygarázs építési területét annak ellenére elkerítették, hogy az ügyészség még nem zárta le a vizsgálatot az ügyben.

Hantos Enikő, a Nagymező Utcáért Érdekvédő Egyesület elnöke szerint „állítólag nem építkeznek”. A helyi közösség szóvivője ugyanakkor utalt arra, hogy a Nagymező utca és a Király utca kereszteződésének környékén az útburkolatot felbontották, a díszburkolatot felszedték. Majd hangsúlyozta: az állam nem ellenőrzi az építkezéseket. Mint elmondta, azzal a kéréssel fordult a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, hogy küldjenek építésfelügyeleti ellenőrt. Kérelmét arra hivatkozva utasították el, hogy az elmúlt napokban öt ellenőrt létszámleépítés miatt elbocsátottak. Így jelenleg egyetlen ellenőr jut a fővárosra, aki egyéb elfoglaltságai miatt egyelőre nem tud foglalkozni a Nagymező utcaiak panaszával. A lakosok szóvivője úgy vélte, amennyiben az állam nem felügyeli a különböző építkezéseket, akkor nem érvényesülnek a törvényi feltételek.
A Levegő Munkacsoport képviseletében Lukács András arról beszélt, hogy országosan eddig is mintegy 10 százalékát tudta ellenőrizni az építésfelügyelet a beruházásoknak. A szervezet vezetője hozzátette: szerencsésebb országokban ez az arány 60 százalékra rúg. Lukács arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak át kellene gondolnia a megszorítások szerkezetét, s azt úgy kellene megvalósítania, hogy garantálja a jogbiztonságot. Hozzátette még, hogy a város mélygarázsainak kihasználtsága alacsony.

A VI. kerület jegyzője, Deák Erzsébet jogszabályellenesen járt el, amikor a mélygarázs-beruházónak kiadta az építési engedélyt – közölte Várady Tibor, a Védegylet jogásza. Mint hangsúlyozta: összeférhetetlen, hogy a jegyző az önkormányzat tulajdonában lévő terület felett hatósági feladatokat gyakorol.
Az érdekvédők egyesülete meghívta az önkormányzat képviselőit is. Bajor Zoltán VI. kerületi alpolgármester először nem akart megszólalni, végül rögtönzött lakossági fórum alakult ki. A hideg levegő ellenére forró volt a hangulat. Az alpolgármester arra a kérdésre, szükség van-e mélygarázsra, igennel válaszolt. Mint mondta, a város közlekedési infrastruktúrája indokolja azt. Igyekezett a jelenlévőket meggyőzni arról, hogy a lakók is jól járnak a föld alatti garázzsal, ahol kedvezményes parkolási lehetőséget kapnak. Az alpolgármester megígérte, hogy minden lakásról elkészítik az állagfelmérést.
A hozzászólók ellenezték, hogy az építkezés során számos olyan védett fát is kivágnának, amit több jogszabály is véd. Többen arról szóltak, hogy az építési engedélyt kiadó VI. kerületi jegyzőnek jeleznie kellett volna összeférhetetlenségét, és más hatóságot kellett volna felkérnie a döntés kiadására.

Hírfigyelő