Kerékpárosok petíciója = kormány elfelejtett ígérete

A kormány memóriáját frissítő demonstrációra készülnek a kerékpárosok. Szombaton több száz biciklista viszi vissza a közlekedési miniszternek a tavasszal tett ígéretét.
A márciusi, pártszékházakat érintő Tour de Voks biciklis felvonulás résztvevői komoly kerékpáros programokat kaptak a kormányzó pártoktól. Konkrét, és költségvetési szintű ígéreteket a környezetbarát kerékpáros közlekedés feltételeinek, infrastruktúrájának javítására.

Többek között az országos közúthálózat fejlesztésére szánt költségvetési források 3%-ával gazdálkodó kerékpárútalap, KRESZ reform, a kerékpárszállítási és tárolási lehetőségek fejlesztése, a Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjai keretében EU-támogatással zajló útfelújítások és építések során töredékáron létesíthető kerékpárutak, de még budapesti Tour de France prológ is olvasható a programokban. A tavaszi ígéretekben 2015-ig 3500km kerékpárút megépítése szerepelt. A kétkerekűek csalódottan látták, hogy a kiadott anyagokban, a költségvetésben még az Európai Bizottság által rég jóváhagyott, és mára egész Európát behálózó Eurovelo útvonalak két magyarországra kijelölt szakaszának terve (Duna, és a Bodrog-Tisza irányok ) sem szerepelnek önálló nagyprojektként.

A biciklisek szombaton rövid felvonulás után, a Közlekedési Minisztérium előtti találkozón felolvassák a tavasszal írásban kapott programokat, majd a résztvevők által aláírva, petíció gyanánt, változtatás nélküli formában adják át azokat a minisztériumnak. A megmozdulás a tavaszi Tour de Voks felvonuláshoz hasonlóan a kerékpárosok érdekeit képviselő, pártoktól szigorúan független, a Levegő Munkacsoport támogatását élvező kerékpáros demonstráció.

Hírfigyelő