Az ügyészség megóvja – a Nagymező utcai fákat!

Mégis csak létezik civil kontrol, mégis csak mindenkire érvényesek a jogszabályok, még a fákra is. A Fővárosi Főügyészség a tegnapi napon levélben értesítette a Nagymező utcai mélygarázs ellen tiltakozókat, hogy a terézvárosi építési hatóságnál a fakivágási engedély kapcsán óvást nyújtott be és egyúttal annak hatályon kívül helyezését kezdeményezi.

A Nagymező utcai platánokat fővárosi és kerületi szintű jogszabályok védik. Az ügyészség döntése azt jelenti, hogy a fakivágási engedély nem felelt meg a vonatkozó rendeleteknek. Hantos Enikő Nagymező utcai lakos, valamint a Levegő Munkacsoport és a Védegylet kezdeményezésére indított törvényességi felügyeleti eljárást az ügyészség az ügy egyéb építésügyi részleteinek vizsgálatával folytatja.
„Üdvözöljük a döntést. Reméljük, hogy a továbbiakban az ügyészség az építési engedély minden egyéb hiányosságát is feltárja. Például azt, hogy a VI. kerület a mélygarázs építési engedélyét a geológiai szakhatóság állásfoglalásának mellőzésével adták ki” - reagált a hírre Hantos Enikő, az Összefogás a Nagymező Utcáért Érdekvédő Egyesület Elnöke.
„Nagyon reméljük, hogy a Jókai tér után ezeket a fákat is sikerül megvédeni. Ilyenkor a civil kontroll lehetőségébe vetett hitünk tovább erősödik” - tette hozzá Várady Tibor, a Védegylet munkatársa.
„A mostani eset azt példázza, hogy az önkormányzatok gyakran a legalapvetőbb jogszabályi előírásokat is figyelmen kívül hagyják. Sajnos ezt nagymértékben elősegíti a az ellenőrző szerveknek az utóbbi időkben történt leépítése” - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
A társadalmi szervezetek és a helyi lakosok november vége óta folyamatosan tiltakoznak a mélygarázs - szerintük ezer sebből vérző és jogszerűtlenül kiadott - építési engedélye, illetve a fák kivágása ellen.

Hírfigyelő