Politikai szándék kellett a HÉV bérletárak csökkentéséhez

A civil szervezetek tiltakozása kellett ahhoz, hogy kiderüljön, mégis csak van pénz az agglomerációból bejáró diákok bérletének támogatásá-ra. A Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete üdvözli, hogy a főváros és a szaktárca mégiscsak megtalálta a megoldást. A két szervezet bízik abban, hogy a mai tanácskozáson az agglomerációs települések polgármesterei is belátják, hogy a gyerekes családok aránytalanul nagymértékben nem terhelhetők tovább. A két szervezet, a Közigazgatási Hivatalhoz benyújtott vizsgálati kérelmét nem vonja vissza, megvárja annak eredményét.

A Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete örömmel üdvözli, hogy a döntéshez szükséges politikai szándék a szokásosnál hamarabb volt érzékelhető, és a kialakult helyzetet még a kormány is „méltánytalannak” minősítette. A kormányszóvivő is úgy fogalmazott, hogy „a kormány sajnálja a főváros döntését, amellyel a Budapest környékén élőkre terheli rá a fogyasztói árkiegészítés egyszerűsítésének és egységesítésének tarifáit”.

A főváros és a szaktárca újabb konstrukciója szerint csak tizenhárom százalékkal drágulnak a buszokon és a HÉV-eken az agglomerációs településekre érvényes tavalyi tanuló és nyugdíjas tömegközlekedési bérletárak, erről a főváros, a gazdasági tárca és a BKV egyezett meg. Az LMCS és a NOE bízik abban, hogy egy újabb döntés előtt a fővárosi képviselők és az érintett társadalmi szervezetek is megfelelő tájékoztatást kapnak.

Lukács András
Levegő Munkacsoport elnöke

Szabó Endre
Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

Hírfigyelő