Miként oldható a közlekedési válság Budapesten?

A Levegő Munkacsoport megítélése szerint Budapesten vészhelyzet van. Évről évre folyamatosan és nagymértékben emelkedik a levegőszennyezéssel összefüggő megbetegedések száma. 1980 és 2005 között az asztmások száma csaknem a tízszeresére, a tüdőrákosoké háromszorosára emelkedett. Ez utóbbiban Magyarország világelső. Fővárosunkban csak a levegőszennyezettség miatt évente több mint 2000 ember hal meg idő előtt. Az Európai Unió megállapítása szerint amennyiben nem változik a helyzet, egy átlagos budapesti csak a porszennyezettség következtében 3 évet veszíthet az életéből. (Ez egy átlagos szám, ami azt jelenti, hogy egyesek akár 20 évet is veszíthetnek az életükből.) A légszennyezésért döntő mértékben a gépjármű-közlekedés a felelős.

Azonnali cselekvésre van szükség. Ezért a Levegő Munkacsoport olyan javaslatokat igyekszik kidolgozni, amelyek megvalósításával nem csak évtizedek múltán, hanem már egy-két éven belül is érezhető változások történnek. Ennek érdekében egyebek mellett azt kezdeményeztük a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, hogy vizsgálja meg, milyen kapacitásbővítésre lenne szükség annak érdekében, hogy tömegközlekedésre lehessen átterelni mindazoknak az 50 százalékát, akik jelenleg személyautóval lépnek be Budapest határán. (Ez azért lényeges, mert ezek a járművek teszik ki a budapesti személygépkocsi-forgalom csaknem felét.) Mivel korábbi elemzésekből tudjuk, hogy rövid távon és elfogadható költséggel ez legfeljebb autóbuszokkal valósítható meg, a tanulmány csak ezt vizsgálta.
A KÖZLEKEDÉS Fővárosi Tervező Iroda által elkészített tanulmány megállapítása szerint ahhoz, hogy a városhatáron belépő autósok 50 százalékát átterelhessék autóbuszokra, és ezeken minden utasnak jusson ülőhely, egyszeri beruházásként 66 milliárd forintot kell fordítani a műszaki feltételek biztosítására és 650 korszerű, részecskeszűrőkkel felszerelt autóbusz beszerzésére.
A Levegő Munkacsoport a tanulmány és egyéb anyagok alapján azt a következtetést vonta le, hogy – a szükséges kiegészítő intézkedésekkel együtt – mintegy 100 milliárd forintos befektetéssel mindössze 3 év alatt gyökeres változást lehetne elérni Budapest közlekedésében és környezeti állapotában. A kiegészítő intézkedések között feltétlenül helyet kell, hogy kapjanak olyan, a viszonylag alacsony költséggel járó beruházások, amelyek elősegítik a gyors és kulturált utazást – ilyenek például a gyors és megbízható haladást biztosító buszsávok, a kellemes várakozási körülmények és a pontos, gyors utastájékoztatás, valamint általában is a lakosság széles körű felvilágosítása. Mivel az intézkedések megvalósítása fokozatosan történne, már 2008-ban is látványos eredmények várhatók.
A költségek túlnyomó részét nem feltétlenül a kormánynak és az önkormányzatnak kellene állnia, mert tömegközlekedési járműbeszerzés támogatására lehet pályázatot benyújtani az Európai Unióhoz. A források elnyerésének esélyét növeli, ha a tervezett járműbeszerzés átfogó intézkedéscsomag keretében történik, amint az a jelen esetben is történne.
A főváros egészét tekintve javasolt intézkedések kevesebbe kerülnének, mint amekkora megtakarítást lehet elérni azáltal, hogy kevesebb lesz a dugó, a környezetszennyezés és az egészségkárosodás.

Hírfigyelő