Magyar élelmiszert a kosárba

A hazai élelmiszerek, gyümölcsök, zöldségek vásárlására hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Levegő Munkacsoport és vendégeik: Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok és Bíró Ica, az egészséges életmód népszerűsítője. Az Európai Mobilitás Hét pénteki, bevásárlással foglalkozó tematikus napján a három szervezet arra figyelmeztetett, hogy tudatos vásárlással nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, de egészségesebben táplálkozhatunk és sokat tehetünk környezetünkért, különösen az éghajlat védelméért.

A hazai áruházakat elárasztották a külföldi élelmiszerek. A magyar kistermelők áruit elsősorban olyan helyeken találjuk meg a fővárosban, mint a Hunyadi téri piac. Sokan kilométereket utaznak a bevásárlóközpontokba olyan árukért, amelyek Spanyolországból, Marokkóból és más távoli országokból több ezer kilométer szállítás után kerültek a polcokra. Kevesen gondolnak bele, hogy a szállítás hatalmas környezetszennyezéssel jár, jöjjön akár közúton, vízen, levegőben. Sok alapvető élelmiszer ára a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás okozta terméskiesés miatt drágább. Ehhez mi is hozzájárultunk, amikor a világ túlsó feléről ideszállított "olcsó import" élelmiszereket, például kínai fokhagymát vásároltunk, és nem gondoltunk a szállítás környezetromboló hatásaira.
Egy kiló kínai fokhagyma megvásárlása 2,6 kg szén-dioxid kibocsátást jelent. De az sem mindegy, hogy mivel megyünk vásárolni: autóval, busszal vagy gyalog.
Magyarország mindig is híres volt jóízű gyümölcseiről és zöldségeiről. Ez az ország földrajzi helyzetének és a mezőgazdaságban dolgozók hozzáértésének volt köszönhető. Büszkék lehetünk erre, és arra a piac- és csarnokhálózatra, amely a fővárosban ma is megtalálható.
A három civil szervezet azt mutatta meg, hogy Budapesten is lehet finom magyar ízeket vásárolni, a belső kerületekből sem kell kilométereket autózni, sem villamosra, metróra szállni. Szerencsénkre még sok működik az olyan, több mint száz éves vásárcsarnokok és piacok közül, mint a Hunyadi téri, ahol az ember a megszokott, jól ismert kistermelőktől kérheti a hazai paprikát. Erről szólt a rögtönzött kamarakiállításunk.
A Fővám téri, Rákóczi téri, Hold utcai csarnokokat már felújították, itt az ideje a Hunyadi téri csarnok felújításának is, hogy a következő 100 évben is nyitva álljon a friss zöldséget, gyümölcsöt vásárolni kívánók szolgálatára.

Hírfigyelő