A Parkolás és környezetvédelem Budapesten konferencia anyagai

Parkolás és környezetvédelem budapesten konferencia
2007. december 7. péntek
Aranytíz Művelődési Központ (Budapest V., Arany János u. 10.)

Városaink utcái és terei évezredekig a közösségi kapcsolatok színterei voltak. Az elmúlt néhány évtizedben azonban csaknem teljesen elveszítették ezt a szerepüket. A kellemes zöldfelületeket aszfalt váltotta fel, a korábban sétálásra alkalmas területeket pedig gépkocsik tömegei lepték el. Miként lehet megváltoztatni ezt a helyzetet? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához kíván hozzájárulni ez a konferencia, amely a nagyvárosok egyik legsúlyosabb gondját, a parkolás, a gépjárművek közterület-foglalásának témáját járja körül.

8.30 Regisztráció
9.00 Köszöntő – Mészáros Péter, a Magyar Közlekedési Klub elnöke, a konferencia levezető elnöke
9.10 A hiánygazdaságról – Kiss Károly egyetemi docens, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke
Az előadó az MTA Világgazdasági Kutatóintézete munkatársaként 20 éven keresztül vizsgálta a hiánygazdaság természetét a kelet-európai országokban.
9.25 Kérdések, hozzászólások
9.35 A Levegő Munkacsoport álláspontja a parkolásról – Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke
Az előadó több mint 20 éve foglalkozik „a szennyező/használó fizet elv” elméleti kérdéseivel és gyakorlatba történő átültetésének lehetőségeivel.
9.50 Kérdések, hozzászólások
10.00 A Fővárosi Önkormányzat parkolási és forgalomcsillapítási koncepciója egy élhetőbb és zöldebb Budapestért – Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. igazgatója
Az előadó a Fővárosi Önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő Parking Kft 2007. június 1.-én kinevezett ügyvezető igazgatója. A társaság 2007 júniusa óta tervezi és kivitelezi Budapest teherforgalmi és parkolási stratégiáját.
10.15 Kérdések, hozzászólások
10.25 Egységes parkolási rendszer kialakításának stratégiája Budapesten – Kiss Károly, a FŐMTERV Zrt. teamvezetője
Az előadás feltárja azokat a szempontokat, célokat és összefüggéseket, amelyek alapot teremtenek egy egységes parkolási rendszer ütemezett megvalósításához Budapesten.
10.40 Kérdések, hozzászólások
10.50 Teaszünet
11.15 A P+R rendszer fejlesztése – Várady Tamás, a Közlekedés Kft. igazgatója
A Közlekedés Kft. számos szempontból elemezte a P+R parkolók kialakításának lehetőségeit az elővárosi és városi gyorsvasúti hálózat, valamint a főúthálózat találkozási pontjainál kiemelt jelentőségű területein.
11.30 Kérdések, hozzászólások
11.40 Az egységes és hatékony nagyvárosi parkolás Budapesten (Introduction of the Uniform and Effective Parking Management in Budapest) – Wiwo Gerritse parkolási szakértő (Hollandia)
Az előadó a nemzetközi tapasztalatok alapján olyan parkolási rendszer kialakításának lehetőségét ismerteti, amely hozzájárul a városok környezeti állapotának, élhetőségének a javításához.
12.00 Kérdések, hozzászólások
12.15 Vitafórum
13.00 Büféebéd

Jelentkezés: Levegő Munkacsoport
levego@levego.hu
fax: 06-1-266-0150
levél: 1465 Budapest, Pf. 1676
telefon: 411-0509, 411-0510
A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el. Amikor a jelentkezők száma a meghaladja a terem befogadóképességét, a további jelentkezéséket sajnos már nem tudjuk elfogadni.
A konferencia munkanyelvei: magyar és angol szinkrontolmácsolással.

Hírfigyelő