Javaslatok a zöld adóreformra

- Az Európai Bizottság tavaly ősszel terjesztette elő javaslattervezetét egy zöld adóreformról, melynek része a gazdaságilag és környezetileg káros támogatások leépítése is. A zöld adózásra való áttörést évek óta szorgalmazó Levegő Munkacsoporttal közös sajtótájékoztatón ismertette Hegyi Gyula magyar képviselő az Európai Parlament álláspontját február 7-én.

Az Európai Unió közelmúltban tett nagyszabású környezetvédelmi vállalásai csak megfelelő intézkedésekkel teljesíthetők mondta bevezetőjében Hegyi Gyula, aki szerint a megújuló energiákra való fokozatos átállás, a különböző szennyező és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése csak úgy valósítható meg, ha a politikai akarat mellett gazdaságilag is ösztönzik a környezetvédelmi váltást.

A civil szervezet sikere, hogy a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal elfogadta és a kormány elé terjesztette a Levegő Munkacsoport javaslatait. Az úgynevezett zöld adórendszer lényege, hogy ne a munkabrt, hanem a környezetet szennyező termelőt adóztassák.

A sajtótájékozatató háttéranyaga.

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal részére készített javaslatok összefoglalója.

Hírfigyelő