A fuvarozók félrevezetik a közvéleményt - Közérdekű bejelentés a pénzügyminiszternek

Levegő Munkacsoport - A közúti teherfuvarozók oktalanul gyakorolnak nyomást a kormányra és a közvéleményre – hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét a Levegő Munkacsoport az igazságosabb közteherviselés, a jobb versenyképesség és az államháztartási hiány csökkentése érdekében tett közérdekű bejelentésében.
A környezetvédő civil szervezet szerint jól döntött a kormány, amikor elutasította a fuvarozók kérését az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről, ám hibás volt a kommunikációja, amikor csak az uniós szabályokra hivatkozott. A probléma ugyanis nem a támogatás hiányában, hanem a túlzott támogatásban rejlik.

A teherfuvarozók ugyanis messze nem fizetik meg az általuk okozott költségeket, így többek között az utakban és a környezetben okozott károkat. Hamisak a fuvarozók állításai a rendkívüli üzemanyagár-emelkedésről, ugyanis az elmúlt években az élelmiszerárak, a tömegközlekedési viteldíjak és más szolgáltatások árai sokkal nagyobb mértékben emelkedtek, mint az üzemanyagárak. Nem felel meg a valóságnak a közúti áruszállítás ellehetetlenüléséről szóló riogatás sem. Az utóbbi hat évben ugyanis a gázolaj-felhasználás 45,8 százalékkal, a közúti teherfuvarozás teljesítménye pedig 112,8 százalékkal emelkedett, miközben a bruttó hazai termék csak 24,9 százalékkal nőtt. Az üzemanyagadó csökkentése a fogyasztás növekedését eredményezné, ami csak elfedné, és így tetézné a bajokat. A megoldást ezzel szemben a költségeknek megfelelő árak kialakítása, az energiahatékonyság javításának és az energiatakarékosságnak az ösztönzése jelenti. Ezért is szeretné a Levegő Munkacsoport, ha a pénzügyi tárca továbbra sem engedne a fuvarozók erős lobbijának.

A Levegő Munkacsoport levele részletes adatokkal és ábrákkal itt tölthető le: www.levego.hu/kamionstop/fuvarozok-veresnek_0805.pdf

Hírfigyelő