Hibás kormánydöntés: kedvezmény a fuvarozóknak

Levegő Munkacsoport - Elhibázott, igazságtalan, a társadalom többi tagjával szemben diszkriminatív döntést hozott a kormány, amikor adó és más kedvezménnyel fogja ki a szelet a fuvarozók vitorlájából. A kormány jelenlegi döntésével bebizonyította, hogy nem a társadalom, a nemzetgazdaság érdekeinek megfelelően cselekszik, hanem sokkal inkább szűkebb érdekcsoportok nyomásgyakorlásának hatására.

A közúti fuvarozás az egyik legsúlyosabban környezetszennyező gazdasági tevékenység. Ez az ágazat már eddig is túlzott és egyre növekvő támogatásban részesült. A közúti fuvarozás az elmúlt években a nemzetgazdasági átlagnál ötször gyorsabban növekedett. A fuvarozók által sugallt tévhittel ellentétben a közúti teherszállítást a nemzetgazdasági átlagnál kevésbé sújtotta az infláció. Az üzemanyagárak például kevésbé emelkedtek, mint az élelmiszerárak.

A Levegő Munkacsoport azt tartaná reálisnak, ha a közúti teherfuvarozókkal teljes egészében megfizettetnék az általuk okozott összes kárt, illetve költséget. A civil szervezet különösen sürgetőnek tartja a nehéz tehergépjárművek kilométer-arányos úthasználati díjának a bevezetését minden útvonalon. Ez felel meg a piacgazdaság, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság és a környezetvédelem követelményeinek.

Kapcsolódó anyagok:
A Levegő Munkacsoport levele Veres János pénzügyminiszter részére itt tölthető le: /kamionstop/fuvarozok-veresnek_0805.pdf

A Puch László államtitkárnak írt levél itt olvasható: /kamionstop/fuvarozok-puch_080616.pdf

Hírfigyelő