Levél a közlekedési tárcának: lobbi nyomására igazságtalan adókedvezmény

Levegő Munkacsoport - Ha a kormány adókedvezményeket nyújt a közúti fuvarozóknak, akkor minden eddiginél szemléletesebben mutat rá arra az elhibázott gyakorlatára, mely szerint a mindenkori kormányok döntéseik jelentős része nem a társadalom, a nemzetgazdaság érdekeinek megfelelően születik, hanem sokkal inkább egyes szűkebb érdekcsoportok nyomásgyakorlásának eredményei – írja levelében Puch Lászlónak, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkárának a Levegő Munkacsoport elnöke.

Lukács András kifejti: „Szervezetünk diszkriminatívnak és igazságtalannak, ezért megengedhetetlennek tartja bármilyen újabb kedvezmény nyújtását.” Igazságtalan a többi vállalkozással és az állampolgárokkal szemben. Szinte minden magyarországi társadalmi és gazdasági csoport sokkal indokoltabban fordulhatna a kormányhoz támogatásért, mint éppen a közúti fuvarozók.

A közúti fuvarozás az egyik legsúlyosabban környezetszennyező gazdasági tevékenység. Ez az ágazat már eddig is túlzott és egyre növekvő támogatásban részesült. A közúti fuvarozás az elmúlt években a nemzetgazdasági átlagnál ötször gyorsabban növekedett. A fuvarozók által sugallt tévhittel ellentétben a közúti teherszállítást a nemzetgazdasági átlagnál kevésbé sújtotta az infláció. Az üzemanyagárak például kevésbé emelkedtek, mint az élelmiszerárak.

A Levegő Munkacsoport arra kéri az államtitkárt: a tárca ne titkolja, nyújtson a társadalomnak pontos képet arról, a közúti árufuvarozás eddig milyen kedvezményekben részesült.

Továbbá arra kéri a tárcát, hogy a közúti teherfuvarozókkal teljes egészében fizettessék meg az általuk okozott összes kárt, illetve költséget. A civil szervezet különösen sürgetőnek tartja a nehéz tehergépjárművek kilométer-arányos úthasználati díjának a bevezetését minden útvonalon. Ez felel meg a piacgazdaság, a társadalmi igazságosság, a jogállamiság és a környezetvédelem követelményeinek.

A Puch László államtitkárnak írt levél itt olvasható: /kamionstop/fuvarozok-puch_080616.pdf

Hírfigyelő