Kinek az érdeke a jövedelmek kiáramlása?

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a megszorításoknak az elmúlt években megvalósított változata az itthon megtermelt jövedelmek nagymértékű külföldre áramlását segíti elő! Ennek megállítása lenne a legfontosabb, a közszférát sújtó megszorítások viszont csak tovább rontanak a helyzeten – hangsúlyozta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a mai napon az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén. A költségvetési és adótörvények jelenlegi változatának elfogadása ugyanezt vetíti előre 2009-re.

Magyarország Nemzeti Számláiban közzétett adatok alapján látható, hogy a kivitt jövedelem összege 2006-ban és 2007-ben ugrott meg rendkívüli mértékben, vagyis éppen a belső megszorítások éveiben. Ez a folyamat nem törvényszerű: Szlovákiában például 2003 óta csökkenteni tudták a külföldi működő tőke által kivitt jövedelem GDP-hez viszonyított arányát, miközben a külföldi működő tőke állománya nőtt.
A külföldi befektetések „felértékelésében” a kormányzati szervek is érdekeltek, mert a külföldi befektetések összegében mérik munkájuk „eredményességét”. Ebből következik, hogy az egész külföldi működő tőke befektetési folyamata egy hatalmas pénzügyi buborék, amelynek most, a válság idején, különösen sürgető a felülvizsgálata. Megvan tehát a válasz arra a kérdésre, hogy „Kinek az érdeke?”.
Lukács András felhívta a bizottság figyelmét a Levegő Munkacsoport javaslataira, amelyek megvalósítása elősegítené a társadalmi-gazdasági fellendülést anélkül, hogy tovább rontanák az oktatás és az egészségügy színvonalát. A megoldás a piacellenes állami támogatások felszámolása, a jövedelmek külföldre áramlásának ésszerű visszafogása, a környezetszennyezés és az energiapazarlás fokozott megadóztatása, a korrupció és az adócsalások visszaszorítása.
Civil szervezetek, szakszervezetek és szakértők széles körével konzultált a Levegő Munkacsoport a 2009. évi költségvetési törvényjavaslatról és a kapcsolódó adó- és egyéb törvényjavaslatokról. A megkérdezett összes szervezet egyetértett abban, hogy a közszférát érintő megszorítások tovább súlyosbítják társadalmi és gazdasági bajainkat. Az oktatás és az egészségügy válsága, valamint a csökkenő jogbiztonság immár a gazdasági fejlődésünk egyik legsúlyosabb gátjává vált. Abban is teljes volt az egyetértés, hogy létezik a kibontakozást lehetővé tevő megoldás: a terheket igazságosabban, ésszerűbben kell megosztani.
A költségvetési bizottság ülésén az SZDSZ részéről Kóka János és Horn Gábor hozzászólásában arra kérte a bizottság fideszes elnökét, hogy a civil szervezetek ne szólalhassanak fel. Varga Mihály azzal zárta le a vitát, hogy a civilek hozzászólása más bizottságoknál általános gyakorlat és a felszólalásra a Házszabály is lehetőséget nyújt. A Levegő Munkacsoport furcsállja a liberális párt intoleranciáját.

A Levegő Munkacsoport anyaga, amelyet az országgyűlés költségvetési bizottságának minden tagja megkapott, itt olvasható.

Hírfigyelő