Ne ártson többet a kormány, mint a válság

Arra kérte az országgyűlési képviselőket a Levegő Munkacsoport, hogy ne szavazzák meg a kormány „válságkezelő” javaslatát. A Levegő Munkacsoport szerint több mint ezermilliárd forint bevételre tehetne szert az államháztartás, ha átgondoltan a megfelelő helyről vonná el. A Levegő Munkacsoport a honatyáknak elküldte javaslatait arról, hogy a kispénzű emberek pénztárcája helyett honnan kellene nem kevés bevételhez juttatni a költségvetést.

Évi 60 milliárd forinttal gyarapodhatna az államháztartás, ha csak tíz forinttal emelnék meg az üzemanyagok jövedéki adóját. Ez az összeg pontosan annyi, amennyit a kormány idén szándékozik elvenni a közszférában dolgozók keresetéből, az egyébként is alulfizetett orvosok, ápolónők, pedagógusok béréből a válság jegyében. 2010-ben 70 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent majd, hogy a közszféra bruttó állami juttatásait befagyasztják.

Az idei 13. havi nyugdíj második részének visszavonása 80 milliárd forint spórolást jelent az államkasszának. A tehergépkocsik útdíjának országos bevezetése évente 100 milliárd forint bevételhez juttatná az állami költségvetést. A Levegő Munkacsoport szerint azokra is kellene hárítani a válság finanszírozását, akik dönthetnek arról, hogy használják autójukat vagy sem, szennyezik környezetüket vagy sem.

A civil szervezet javaslata szerint elsősorban a pazarló fogyasztást kell visszaszorítani (különösen a túlzott energia- és anyag-használatot). Továbbá fel kell számolni a vállalati szférának nyújtott és a piacot torzító támogatásokat. A súlyosan környezetszennyező, nagy nyersanyag- és energiaigényű tevékenységeket fokozottabban kell megadóztatni, illetve a számukra nyújtott támogatásokat kell megszüntetni. Meg kell akadályozni az itthon létrehozott jövedelmek túlzott kiáramlását külföldre. Meg kell szüntetni a külföldi vállalkozásoknak és személyeknek nyújtott indokolatlan támogatásokat. Ezzel évente ezer milliárd forint bevételre tehetne szert a kormány a helyett, hogy kis jövedelemből élő, a lakásuk fenntartását fizetni alig tudó emberektől venne el.

Az országgyűlési képviselőknek eljuttatott anyag itt olvasható: /sites/default/files/kapcsolodo/ogy-valsag-hatjav_0904.doc

Hírfigyelő