Nyílt levél Demszky Gábor főpolgármester úrnak

Ismét veszélyben egy világörökség?

Tisztelt Demszky Gábor Főpolgármester Úr!

Civil szervezetek aggódva szemlélik, hogy a korábbi tájékoztatásoktól eltérően, nemcsak a Margit-híd közvetlen környezetében, de a Világörökség részét képező Bem rakparton és a Zsigmond tér irányában is jelentős rakpart kiszélesítés folyik. Tudomásunk szerint az UNESCO szakértőinek 2005-ben történt látogatását követően a főváros elállt a budai alsó rakpart világörökségi szakaszának tervezett bővítésétől, a közúti forgalom megnövelésétől. Ezért nyílt levélben fordulunk Önhöz, hogy választ kapjunk kérdéseinkre.

Kérjük, hogy nyilvános fórumon tájékoztassa a civil szervezeteket, hogy a Világörökség részét képező rakpartnak milyen lesz a védelme? Milyen lesz a forgalmi rend a Szabadság hídtól a Zsigmond térig terjedő szakaszon, beleértve az alsó és a felső rakpartok környezetét is? A korábban történt egyeztetésekhez képest mi indokolta az eltéréseket, az alsórakpart jelentős bővítését? Milyen cél érdekében folyik jelenleg az építkezés?

A civilek aggódnak, mert attól tartanak, hogy a jelenlegi munkák csak a teherautók zavartalanabb elhaladását szolgálják. Még távolabbi ködbe tűnik el a Duna part humanizálása, a közvetlen kapcsolat helyreállítása a Duna és a város között.

Aláírók:

Levegő Munkacsoport
Magyar Kerékpárosklub
Szindikátus Egyesület
Védegylet

Hírfigyelő