Ötven zöld civil szervezet szakmai ajánlásai a kormányzatnak

Ötven civil szervezet ajánláscsomagot készített a kormányzat számára a környezet- és természetvédelem témakörében. A szervezetek felajánlották szakmai együttműködésüket a kormányzat számára a fenntartható fejlődés hazai megvalósulása érdekében és ajánlásokat fogalmaztak meg a környezetpolitika főbb témáiban. 

A zöld szervezetek elismerik egyrészt, hogy az elfogadott kormányprogram olyan elemeket is tartalmaz, amelyek jelentős előrelépésnek tekinthetők a fenntarthatóság szempontjából. Másrészt azonban alapvető megközelítési és strukturális problémákat is látnak, mert a kormányprogram a hazai természeti erőforrások „kiaknázását” tűzi ki célul, nem felismerve, hogy ezeket már jelenleg is túlterheltük. A szervezetek szerint a szakpolitikákat ahhoz a tényhez kell igazítani, hogy a társadalmi-gazdasági aktivitás már meghaladta Magyarország ökológiai eltartóképességét. Ennek tudatában a politika minden szintjén érvényesíteni kell a környezeti szempontokat a mai polgárok egészsége és életminősége, valamint a jövő nemzedékek életlehetőségeinek védelme érdekében. Ehhez erős kormányzati és társadalmi környezetvédelmi intézményrendszert kell kiépíteni, ami egyúttal a gazdaság korszerűsítését, versenyképességének javítását is eredményezi.

A tíz oldalas dokumentum konkrét javaslatokat tartalmaz az államháztartás, a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer, a természeti erőforrások védelme, az agrár- és vidékfejlesztés, a víz, a környezet és egészség, az éghajlatvédelem és energia, illetve az állatvédelem témáiban. A javaslatcsomagot a miniszterelnöknek, a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőinek és más érintett minisztériumoknak is eljuttatták.

Az aláírók a kormányprogramban megfogalmazott társadalmi együttműködési szándék megvalósítására sürgetik a civil szervezetekkel való strukturált kormányzati kapcsolattartás formáinak mielőbbi kidolgozását és megvalósítását.

 A teljes javaslat letölthető innen.

Az ajánlásokat készítette:

CEEWEB, Független Ökológiai Központ, GATE Zöld Klub, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége, WWF Magyarország, Zöld Nők

Támogató szervezetek:

Beklen Alapítvány, Beretzk Péter Természetvédelmi Klub, BOCS Alapítvány, Bors Alapítvány, Csalán Egyesület, CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Csermely Környezetvédelmi Egyesület, Dráva Szövetség,  E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Energia és Környezet Alapítvány, Fauna Alapítvány, Fenntarthatóság Felé Egyesület, Gaja Környezetvédő Egyesület, Greenpeace Magyarország Egyesület, Herman Ottó Természetvédő Kör, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Hulladék Munkaszövetség, Ifjú Botanikusok Baráti Köre, Inspi-Ráció Egyesület, Kerekerdő Alapítvány, Kis Túr Természetvédelmi Közhasznú Egyesület, Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete, Közép-magyarországi Zöld Kör, Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Ökológiai Stúdió Alapítvány, Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért, Pannon Természetvédő Szövetség, Püspökladányi Természetvédő Csoport, Reflex Környezetvédő Egyesület, Szélkiáltó Természetvédő Egyesület, Szerkő Egyesület, Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete, Tisza Klub, Zagyva-mente Környezet- és Természetvédő Egyesület, Zöld Akció Egyesület, Zöld Kör – Föld Barátai Magyarország tagja

Hírfigyelő