Hallgasson Széchenyire az Új Széchenyi Terv!

„Azt tartják, a pénz teszi az angolt. Nos, vedd el a pénzt az angoltól, hagyd meg az eszét. Add oda a pénzt a magyarnak, de hagyd meg oly butának – és mind marad a régiben. Bizony a pénz mintegy a látható instrumentuma a fejlődésnek (...) mélyebben és láthatatlanul az ész működik.” – Ezzel a Széchenyi-idézettel kezdődik a Levegő Munkacsoport véleménye az Új Széchenyi Terv vitairatáról. A civil szervezet egyetért a fő célkitűzéssel – a foglalkoztatás bővítésével –, azonban a vitairattal ellentétben úgy véli, hogy ennek fő eszköze az oktatás fejlesztése. A hazai foglalkoztatottság rendkívül alacsony szintjének fő oka ugyanis a lakosság nagy részének nem megfelelő képzettsége, hiányos munkakultúrája és egészségtelen életmódja. Az oktatás azért is kiemelt jelentőségű, mert nemcsak új munkahelyek szükségesek, hanem olyan munkahelyek, ahol az emberek jól érzik magukat, és értelmét látják a tisztességes munkavégzésnek. Továbbá olyan munkahelyek kellenek, amelyek gazdasági, környezeti és szociális szempontból egyaránt fenntarthatóak. A Levegő Munkacsoport arra is rámutat, hogy a közhiedelemmel ellentétben az oktatásba történő befektetés nemcsak hosszú távon járul hozzá a gazdasági versenyképesség javításához, hanem azonnali kedvező hatásai vannak. A tanári fizetések emelése, az iskolák felszereltségének javítása, az oktatási programok fejlesztése keresletet teremt a piacon. A jobb feltételek miatt az oktatásban dolgozók és a tanulók hangulatának, egészségi állapotának javulása a legtöbb magyar családban azonnal érezhetővé válna.

A Levegő Munkacsoport elhibázottnak tartja a vitairatban megjelenő azon szándékot, amely a foglalkoztatás bővítését a vállalatoknak történő további pénzosztogatással szeretné elérni. Ez utóbbi ugyanis szétzilálja a piacot, és így rontja az ország versenyképességét.

A Levegő Munkacsoport szerint a fejlesztéspolitikának az oktatás mellett az egészségügyre, az energiahatékonyságra és az innovációra kellene összpontosítania. Az energiahatékonyság javítása a környezetvédelmi előnyök mellett óriási megtakarításokkal jár. Egyúttal segít itthon tartani a jövedelmeket, hiszen az energia túlnyomó részét importból szerezzük be.

A Levegő Munkacsoport véleménye az új Széchenyi Terv vitairatáról teljes terjedelmében megtalálható itt.

Hírfigyelő