Nyílt levél Láng Zsolt, II. kerületi polgármesterhez

Tisztelt Polgármester Úr!

Második évtizede szorgalmazzuk a budai fonódó villamoshálózat megvalósítását, vagyis a 17-es villamos vonalának összekötését a délebbi vonalakkal. Ezzel a kisléptékű korrekcióval érezhetően javulhatna a fővárosi lakosok és vállalkozások számára a mobilitás függetlenül attól, hogy a közösségi vagy az egyéni gépkocsi-közlekedést választják. Ezt bizonyította már számos hazai és külföldi tapasztalat, és Ön sem tudta hitelt érdemlően megcáfolni.

A fejlesztés elmaradásával a második kerület bizonyosan nem kerül előnyösebb helyzetbe, viszont a hozzájárulás megtagadása a közvetlen anyagi károkozáson túl is igen súlyos következményeket rejthet magában. Igen rossz fényt vetne Budapest városára, ha belső harcok miatt még ezt a –viszonylag kis költségű – fejlesztési projektjét sem tudja megvalósítani. Nehezen lehetne megindokolni az EU-nak a továbbiakban, mennyire is gondol komolyan Budapest bármilyen további fejlesztést, beleértve metrókat, HÉV-eket, amelyekre az elfogadott határozatok szerint pályázni kíván.

Polgármester Úr!

Két éve vár a Főváros az Ön aláírására. Az Ön feltételei közül már mindazokat teljesítette, amelyeket teljesíthet, most már Önön a sor!

Nézzen körül Európa nyugati felén. Bécs, München, London és más, nálunk sokkal sikeresebb városok óriási erőfeszítésekkel alakítják át közlekedési rendszereiket, a közösségi közlekedésnek biztosítva az elsőbbséget. Elég tapasztalat gyűlt össze arról, hogy csak ilyen módon lehet az állandó torlódásokat elkerülni, és a színvonalas mobilitást biztosítani. Vállalhatatlan a XXI. században mondvacsinált, autózásközpontú érvek hangoztatásával megtorpedózni a környezet védelmét szolgáló, városunkat élhetőbbé tevő, az Európai Unió által kiemelten jó feltételekkel finanszírozni kívánt budai fonódó villamosprojektet. Az Ön két éve tartó időhúzása és bojkottja azt a látszatot kelti, hogy Ön nincs tisztában a nagyvárosok fejlesztésének szakmai alapjaival, és félreértésből kíván szűk csoportérdekeket a köz érdekei elé helyezni. Kérjük, tegyen róla, hogy véleményünk megváltozzon, járuljon hozzá a villamosprojekt elindításához!

Szervezeteink kiállnak a budai fonódó villamoshálózat megvalósítása mellett, mert azt a közösségi közlekedés fejlesztése terén Budapesten az egyik legjobb tervnek tartják, amely sok tízezer budapestinek nyújthat kiváló és egyben költséghatékony közlekedési kapcsolatrendszert.

Támogatjuk a Fővárosi Önkormányzatot a projekt mielőbbi megvalósításában. Nyomatékosan kérjük a második kerületi önkormányzat támogatását, a szakhatósági és a tulajdonosi hozzájárulás haladéktalan megadását.

Budapest, 2011. január 24.

Dorner Lajos alelnök, Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (06-70-383-1873, dorner@veke.hu)
Götz Eszter titkár, Budapesti Városvédő Egyesület (321-1696, budapesti@varosvedo.hu)
László János elnök, Magyar Kerékpáros Klub (06-30-964-6016, elnok@kerekparosklub.hu)
Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport (411-0509, levego@levego.hu)
Dr. Mészáros Péter elnök, Magyar Közlekedési Klub (06-70-289-4970, meszaros@kku.bme.hu)
Szegfalvi Zsolt igazgató, Greenpeace Magyarország (392-7663, info@greenpeace.hu)

Hírfigyelő