Elindult a USEmobility

Habár az egyéni autóhasználat még mindig népszerű, Európa-szerte egyre többen váltanak tömegközlekedésre. Ezt mutatja a regionális vasutak növekvő utasszáma az európai országokban. A USEmobility projekt ezt a változást kívánja feltérképezni egy átfogó kutatási program keretében, új módszerekkel vizsgálva az európai lakosok közlekedési szokásait. 
A USEmobility projektet hét európai civil szervezet hívta életre, ezek egyike a Levegő Munkacsoport. A két éves program egy átfogó közvélemény-kutatással indul 2011 májusában. Olyan embereket kérdezünk meg Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Horvátországban, Magyarországon és Németországban, akik a kizárólagos autóhasználatról vegyes közlekedésre váltottak az elmúlt öt évben, vagyis újabban rendszeres utasai a tömegközlekedésnek. Kutatásunk alapkérdése, hogy miben egyeznek és miben térnek el Európában egyes társadalmi csoportok utazási szokásai.
Célunk egy olyan intézkedéscsomag összeállítása a vizsgálat eredményei alapján, amely a legkevesebb befektetéssel eredményezi az igényekhez lehető legjobban igazodó közlekedési rendszer kialakítását. A lakosságnak ugyanis jól átgondolt és megfizethető közlekedésre van szüksége, például zökkenőmentes és könnyen elérhető tömegközlekedésre, valamint a gyalogos-, kerékpáros-, és saját gépjárműforgalom számára is biztonságos infrastruktúrára. Javaslatainkat a projekt résztvevői széles körben megvitatják az egyes országok közlekedési szolgáltatóival, politikusaival és civil szervezeteivel.
A projekt lezárásaként stratégiai javaslatokat tárunk az Európai Bizottság elé a regionális közlekedési politika fejlesztésével és az európai közlekedési problémák jövőbeli kutatásával kapcsolatban, ezzel is támogatva az európai állampolgárok multimodális, környezetbarát közlekedését.

Öt országban hét résztvevője van a USEmobility projektnek:
Szövetség a Vasútért (Allianz pro Schiene) – Németország
BSL Transportation Consultants – Németország
Európai Utasok Szövetsége (European Passengers' Federation) – Belgium
Levegő Munkacsoport – Magyarország
Quotas – Németország
Szövetség a Vasútért (Savez za Željeznicu) – Horvátország
Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) – Ausztria

Tovább a USEmobility honlapjára: www.usemobility.eu

Hírfigyelő