Lehetséges a hatékonyabb adóbehajtás

A Levegő Munkacsoport üdvözli a kormányzat nemrég bejelentett szándékát az adóbehajtás hatékonyságának javítására. A gazdasági élet meghatározó szereplőivel egybehangzóan a civil szervezet is elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon óriási az adócsalások, adóelkerülések mértéke. Különösen érthetetlen, hogy az elmúlt években a mindenkori kormányzat az egyszerűen, könnyen kivitelezhető, de a fekete- és szürkegazdaságot jelentősen visszaszorítani képes intézkedéseket sem hozta meg. Tekintettel a hatalmas államadósságra, valamint a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy stb.) és a gazdaság súlyos helyzetére, ez a helyzet immár valóban tarthatatlanná vált – állapította meg a Levegő Munkacsoport, és egyúttal konkrét javaslatokat is tett a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek írt levelében.

Az adócsalások, adóelkerülések egyik leggyakoribb módja, hogy céges költségként számolják el a személygépkocsik fiktív, illetve magánhasználatát, ami évente 1200–1500 milliárd forintot tesz ki (azaz ennyi adót, járulékot kellene az érintetteknek befizetniük, ha a személygépkocsik magáncélú vásárlását, használatát adózott jövedelmükből számolnák el, illetve ha nem számolnának el fiktív kilométereket). Hasonló jelenségek más uniós országokban is előfordulnak, de Magyarország – az Európai Bizottság Adóügyi Főigazgatósága megbízásából készült tanulmány szerint – e tekintetben a legrosszabbak közé tartozik. Ez az adócsalás ráadásul társadalmilag is rendkívül igazságtalan, mivel a lakosság leggazdagabb 30 százalékának jut az így elcsalt összeg csaknem 80 százaléka.

A közúti fuvarozásban a gépkocsivezetők adó- és járulékmentesen elszámolhatják az „üzemanyag-megtakarításaikat”, ami szakértői becslések szerint évente akár 60 milliárd forint adó- és járulék befizetésének elkerülését teszi lehetővé. Ezért ezt a kedvezményt haladéktalanul meg kell szüntetni.

Jelentős államháztartási bevételkiesést okoznak a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek, amelyek gyakran nem fizetnek járulékot a náluk bejelentett, de máshol foglalkoztatott munkavállalók után. Ezért kötelezővé kellene tenni, hogy ezek a cégek minden hónap 20. napjáig szolgáltassanak adatot a náluk bejelentett dolgozók után megfizetett járulékokról a munkavállalót foglalkoztató számára.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál növelni kell a lánckereskedelmi vizsgálatok számát a körhintacsalások felderítése érdekében, és célként kell kitűzni az ilyen felderített esetek számának növelését.

Célszerű az adórendszer fokozatos átalakítása olyan módon, hogy jóval kevesebb adó terhelje az emberi munkát és sokkal nagyobb adók a természeti erőforrások használatát, a környezet szennyezését. Ez utóbbi adókat azért is érdemes előnyben részesíteni, mert beszedésük általában egyszerűbb, viszont a befizetés elkerülése, az adócsalás esetükben jóval nehezebb.

A Matolcsy György miniszternek írt levél a fenti javaslatok részletesebb kifejtésével és további javaslatokkal itt található.

Hírfigyelő