Vessen véget a kormány a jogszabállyal segített adócsalásnak!

Az államháztartás jelenlegi nehéz helyzetében különösen fontos, hogy senki ne kerülhesse meg a közterhek megfizetését. Ezért haladéktalanul el kell törölni azt a törvényi rendelkezést, amely lehetővé teszi, hogy a közúti fuvarozási ágazatban dolgozó gépkocsivezetők számára az érintett cégek adó- és járulékmentes juttatásként számolják el az „üzemanyag-megtakarításaikat”, azaz legálisan bújhassanak ki a közterhek nagy részének megfizetése alól – írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek címzett levelében a Levegő Munkacsoport.
Az „üzemanyag-megtakarítás” ily módon történő elszámolhatósága olyan támogatás, amely torzítja a piacot, és komoly visszaélésekre ad lehetőséget. Ez a lehetőség ugyanis kevesebb személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulék megfizetésére ösztönöz.
A KSH adatai szerint 2008-ban Magyarországon 424 000 tehergépkocsi volt forgalomban. Ha azt feltételezzük, hogy a szóban forgó „üzemanyag-megtakarítást” mindössze 100 000 gépkocsivezető vette igénybe, és ők is havonta átlagosan csupán 50 000 forint erejéig, akkor évi 60 milliárd forint „megtakarítást” kapunk, ami a közúti fuvarozásban felhasznált összes üzemanyag 30 százaléka. Még ennyi üzemanyagot megtakarítani is nyilvánvalóan fizikai képtelenség, vagyis döbbenetes mértékű adócsalással állunk szemben. Mivel az üzemanyag-normák irreálisan magasak, könnyű üzemanyagot (papíron) megtakarítani.
A jelenlegi rendelkezés nem csökkenti, hanem növeli az üzemanyag-felhasználást, hiszen alacsonyabb fuvarozási díjak alkalmazását teszi lehetővé.
A kedvezmény eltörlése elősegítené a fuvarozói szakma fehéredését, ennek következtében pedig a társadalmi megbecsülését, és minden bizonnyal a fuvarozók szociális biztonságát is növelné. A fizikailag és lelkileg is rendkívül megterhelő munkát végző gépkocsivezetők most az adóelkerülések miatt alacsonyabb bevallott jövedelemhez jutnak. Baleset, megbetegedés esetén rendkívül alacsony táppénzre, a nyugdíjazásukkor pedig igen kis nyugdíjra számíthatnak.

A nemzetgazdasági miniszternek írt levél itt olvasható: https://www.levego.hu/sites/default/files/uzemanyag-megtakaritas_matolcsynak-111007.pdf

Hírfigyelő