Critical Mass április 22-én 16 órakor

Április 22-én, a Föld Napján, 16 órakor indul a 2012. évi első kerékpáros felvonulás a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról. Lezárt utakon, 11 km megtételét követően érkezik a Critical Mass szervezésében a konvoj a Városligetbe, ahol 18.30-kor bringaemeléssel ünnepeljük meg, hogy már ennyire sokan vagyunk jelen a városi közlekedésben. A Levegő Munkacsoport az elcsigázott, ám felvidult bringásoknak a célban – a Petőfi Csarnok melletti füves réten – friss ivóvizet oszt lajtos kocsiról és aláírást gyűjt a Kossuth Lajos utca visszahódítására.

Ha lazulni, és az élbolyban haladni szeretnél, érkezz jó korán! Ne kerékpáros teljesítménytúrára készülj, hanem örömünnepre, demonstrációra és arra, hogy pár órára a tiéd lesz a belváros néhány fő útvonala és két hídja, az Erzsébet- és a Lánchíd, és szürkületkor a Városligetben végezhetsz emelőgyakorlatokat.

A pesti alsó rakpart után az Erzsébet hídon áthaladva nézz majd föl a Gellért-hegyre – ennek később, a célban, a Levegő Munkacsoport asztalánál még jelentősége lehet! Az Attila út után az Alagúton áthaladva a Lánchídra gurulunk, beszívjuk az autómentes friss levegőt, és a József Attila utcán elérjük az Andrássy utat. A széles úttesten nyomulunk a Hősök teréig, és megkeressük a PeCsa melletti rétet. Itt vár bennünket a Levegő Munkacsoport lajtos kocsival, ahol a Fővárosi Vízművek jóvoltából mindenkit megitat. Egyúttal aláírhatod azt a petíciót, amelyben azt kérjük a főváros vezetőitől, hogy a belvárost átszelő Kossuth Lajos utcán is biztonságosan lehessen kerékpározni. Bővebb információ e tárgyban itt.

Aki nem tud vagy akar tekerni, de szeretné látni a vidám és politikamentes demonstrációt, ne autóval közelítsen, inkább metróval, villamossal vagy busszal – a saját és a mi érdekünkben.

Ha bringázol, nyitott szemmel jársz, és tudatos kerékpározó vagy, esetleg még nyerhetsz is, ha megkeresed a Levegő Munkacsoport önkénteseit. De a legfőbb jutalmad az lesz, hogy ilyen szépen indítottad (vagy hoztad újra lendületbe) a kerékpározós idényt a városban.

„A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálnak. Szeretnék, hogy Budapesten tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért. Nem célunk a biciklizés ráerőltetése a város polgáraira, csak a közösségi szintű gondolkodás és az ésszerű mobilitás térnyerése. Az akció olyan városlakók kezdeményezése, akik már meghozták a maguk áldozatát és a számukra ma még kedvezőtlen körülmények ellenére is elsők között változtattak. Döntésükkel már enyhítették a dugókat, átadták helyüket a tömegközlekedési eszközökön, és követhető alternatívát mutattak fel.” – olvashatod a Critical Mass honlapján. Miként számos egyéb gyakorlati tudnivalót is. 

Vidékiek itt tekinthetik meg, hol csatlakozhatnak a kerékpáros felvonulásokhoz:

Az eső, a szél, és az egyéb elrettentő körülmények nem számítanak, légy ott, tartsd be a szabályokat, és érezd jól magad - egy klassz városi szubkultúra részesének!

Kerékpározz – a hétköznapokon is!


Hírfigyelő