Fellebbezés a Ferenciek terén lévő fákért

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a fővárosi kormányhivatalhoz a Ferenciek tere fáinak megtartása érdekében. A civil szervezet Belváros-Lipótváros Önkormányzata jegyzőjének azon határozatát támadta meg, amellyel a téren 18 fa kivágását és 17 fa átültetését engedélyezte.

Bár a határozat pótlásként 63 előnevelt, legalább 7 centiméter vastag törzsű fa elültetését is elrendeli a Ferenciek terére és környékére, a Levegő Munkacsoport helytelennek tartja olyan életképes, nagy fák kivágását, illetve eltávolítását helyükről, amelyek lombtömege jelentős szerepet tölt be a forgalmas közlekedési csomópont levegőjének, hangulatának elviselhetőbbé tételében. Ezek a fák hozzátartoznak a városképhez, a tér jellegének megőrzéséhez is.

Koronájuk egészséges lombtömege miatt a két nagyméretű japánakácot a tér déli oldalán a Levegő Munkacsoport mindenképp megtartásra javasolja. A tér északi oldalán lévő kiemelt növénykazetta megszüntetése pedig városképi szempontból sem ajánlott. A kazettában található bálványfacsoport lombkorona-együttesének rajzolata harmonikus látványt alkot a mögöttük lévő épületekkel.  A platánfa megmaradásának érdekében pedig a Levegő Munkacsoport a kazetta szerkezetének szakszerű korrekcióját javasolja.

A tér déli oldalán a kiemelt növénykazettában lévő ostorfák  és tiszafák szintén olyan kondicionáló lombtömeget képviselnek, amelyet a terv szerint frissen ültetett fák még 10 év múlva sem tudnának majd előállítani.

Az éghajlatváltozásra tekintettel is fontos óvni a meglévő faállományunkat. 

Tehát a meglévő értékek megengedhetetlen pazarlása lenne a még életképes, viruló nagy fák eltávolítása – annál is inkább, mivel a tér átalakításának a közlekedés ésszerűsítését szolgáló építészeti tervei szerint erre nincs is szükség.

A fellebbezés szövege itt található.

Hírfigyelő