Városfejlesztő szakemberek jöttek Budapestre a világ minden tájáról

„Követendő példák megvalósítása – a fenntartható közlekedés és területfejlesztés tapasztalatai európai városokban” címmel idén Budapesten rendezi éves konferenciáját a Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (ITDP) június 27-től 29-ig, a Levegő Munkacsoport közreműködésével.

Az 1985-ben alapított, New York-i székhelyű ITDP a Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet a környezetileg fenntartható és társadalmilag igazságos közlekedésért dolgozik világszerte. Az ITDP irodát tart fent Argentínában, Brazíliában, Dél-Afrikában, Indiában, Indonéziában, Kínában, Kolumbiában, Mexikóban és Tanzániában. 2011 tavasza óta a Levegő Munkacsoporttal együttműködve az ITDP európai irodája Budapesten működik. A szervezet regionális irodáiban dolgozó, állandó alkalmazottakból álló törzsgárdáját vezető építészek, várostervezők, közlekedési szakemberek, fejlesztők és támogató finanszírozók munkája teszi teljessé.

Az ITDP tervezte és bonyolította le például a világ legnagyobb gyorsbusz-hálózatának kivitelezését a 12 millió lakosú kínai nagyvárosban, Kuangcsouban (Guangzhou, Európában elterjedt nevén Kanton). A hálózaton naponta 800 000, óránként 27 000 ember utazik, és üzembe helyezésének köszönhetően évente 138 000 tonnával kevesebb káros anyag jut a levegőbe. A projektet bemutató videó itt tekinthető meg.

Az ITDP legnagyobb támogatói a Clinton Alapítvány, a ClimateWorks, a William & Flora Hewlett Alapítvány, a Rockefeller Alapítvány, a Margaret A. Cargill Alapítvány és a Roy A. Hunt Alapítvány, a Volvo, az ENSZ Környezetvédelmi Programja, a Global Environment Facility, az Ázsiai Fejlesztési Bank és a Közép-Amerikai Fejlesztési Bank. (Itt tekinthető meg a video, amelyen Bill Clinton volt amerikai elnök méltatja az ITDP munkáját.)

A Levegő Munkacsoport 1994 óta szorosan együttműködik az ITDP-vel. Közös munkájukkal sikerült például gyökeresen megváltoztatni a Világbank közlekedéspolitikáját. (Lásd: „A Világbank változó közlekedéspolitikája”)

Nagyrészt az ITDP-nek köszönhető, hogy az elmúlt héten Rióban a nyolc legnagyobb nemzetközi fejlesztési bank elkötelezte magát, hogy a következő tíz év alatt 175 milliárd dollárt költ a környezetbarát közlekedés támogatására.
(További részletek angol nyelven itt és itt olvashatók.) 

A mostani budapesti konferenciának fő célja, hogy a fejlődő országok szakembereit, döntéshozóit követendő európai példákkal ismertessék meg, illetve a fejlődő országok képviselői egymás közt kicseréljék tapasztalataikat. Előadóként számos nemzetközileg elismert szakértőt üdvözölhetünk, köztük például Alexandre Sansãot, Rio de Janeiro közlekedési felelősét és Guillermo Dietrichet, Buenos Aires közlekedési vezetőjét. Jelen lesznek kínai városok magas beosztású vezetői is, például a közel 4 millió lakosú Lanzhou város alpolgármestere és a mintegy 7 millió lakosú Dongguan város főépítésze.

A konferencia részletes programja (angol nyelven) és a résztvevők névsora itt található.

Hírfigyelő