A fűtéstechnikai múzeumok nem a társasházakba valók!

Épületeink korszerűsítésének több évtizedes lemaradását és egyúttal az építőipar krónikus megrendeléshiányát is enyhítheti annak a javaslatnak a megvalósítása, amelyet a Levegő Munkacsoport küldött el Kovács Pál energiaügyekért felelős államtitkárnak.

A fűtési szezonban megszaporodnak a nyugtalanító hírek szénmonoxid-mérgezésekről, az egészségügyi határérték feletti levegőszennyezésekről. Sok társasházban az elmúlt 50–60 év fűtési megoldásainak minden fajtáját működtetik a cserépkályhába épített Héra berendezéstől a korszerű kondenzációs kazánig. Egy műszaki múzeumban ez indokolt, de társasházainkban időszerű lenne biztonságos, hatékony és kisebb levegőszennyezéssel járó megoldásokat alkalmazni minden lakásban. Ennek első lépése lenne a társasházak egységes energetikai auditálása. Jelenleg ugyanis nincsenek pontos adatok az épületeinkről, és ez mindenféle stratégiai tervezést piaci felmérést megnehezít. Az adatok birtokában könnyebb lenne például a méretgazdaságosságot kihasználni, a távfűtésre áttérés költséghatékonyságát mérlegelni.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar kormány átcsoportosítási kérelmét, így mintegy 100 milliárd forint szabadult fel különféle energiahatékonysági és megújuló energia alkalmazási célokra. Ebből az összegből kellene pénzt elkülöníteni a közintézmények és a hatlakásosnál nagyobb társasházak műszaki állapotának felmérésére. Megbízható adatok birtokában az uniós támogatásokat is sokkal nagyobb hatékonysággal lehetne felhasználni a 2014-2020-as fejlesztési periódusban.

A levél itt olvasható.  

Hírfigyelő