Ne csak Magyarországon legyen magas a gázolaj adója!

Európai és nemzeti környezetvédő szervezetek azzal a kéréssel fordultak az EU-tagországok pénzügyminisztereihez, hogy hagyják jóvá a gázolaj kötelezően legkisebb adómértékének jelentős emelését az energiadó-irányelv felülvizsgálatakor. A civil szervezetek – köztük a Levegő Munkacsoport – levelükben rámutattak, hogy rendkívül igazságtalan a jelenlegi helyzet, hiszen egyes tagországok, kihasználva a földrajzi helyzetüket, alacsonyan tartják a gázolaj adóját, hogy minél többen náluk tankoljanak. Az emiatti üzemanyag-turizmus azonban jelentős bevételtől fosztja meg a szomszédos államokat.

A gázolaj uniós adóminimumának emelése elősegítené, hogy a tagországok kis költséggel növeljék az állami bevételeiket, gyorsítsák a gazdasági kibontakozást, javítsák külkereskedelmi mérlegüket és az energiahatékonyságot, csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint költséghatékony módon ösztönözzék a megújuló energiák hasznosítását. Az Európa 2020 stratégia helyesen hangsúlyozza az ésszerű adóztatás fontosságát, és ennek jelentős részét képezi az energiaadó.

A Levegő Munkacsoport azért is csatlakozott a levélhez, mert nálunk a gázolaj adója ugyan jóval meghaladja a jelenlegi minimumszintet, azonban emiatt a hazánkon áthaladó kamionok, buszok és személygépkocsik inkább máshol tankolnak. Az uniós adóminimum emelése esetén ez a helyzet számunkra kedvezően változna: a hazai lakosság terhelése nélkül növekednének az adóbevételeink!

A civil szervezetek angol nyelvű levele itt, magyar fordítása itt olvasható.

Hírfigyelő