Miként szorítható vissza az adócsalás?

A feketegazdaság mértéke Magyarországon eléri a bruttó hazai termék 22–25 százalékát, azaz évente közel 7000 milliárd forintot. A Levegő Munkacsoport konkrét javaslatokat juttatott el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az adócsalások, adóelkerülések csökkentése érdekében. Gyors eredményt hozna például a fordított áfaadózás kiterjesztése, a lánckereskedelmi vizsgálatok számának növelése, a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályok szigorítása és a személygépkocsi-használattal kapcsolatos elszámolások korlátozása.

A magyarországi adórendszer leginkább a szerényebb körülmények között, bérből és fizetésből élőket, valamint a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtja, miközben a természeti erőforrásokkal való pazarlást, a környezet szennyezését és az adók elkerülését nem fékezi. Jellemző, hogy az unióban toronymagasnak számító 27 százalékos áfa terheli például a tömegközlekedést és a kulturális rendezvények szervezését. Ugyanakkor huzamos ideje évi ezer milliárdos nagyságrendű az áfaelkerülés mértéke. Miközben a magas munkanélküliség eleve kiszolgáltatott helyzetet teremt, egyes területeken általánossá vált a feketén foglalkoztatás, és így a munkát vállalók a biztosításoktól és később a nyugdíjtól is elesnek.

A Levegő Munkacsoport rendkívül fontosnak tartja az adóelkerülések és csalások visszaszorítását, hiszen ezáltal jelentős forrás képződne a társadalom számára lényeges feladatok – köztük a környezetvédelem – elvégzésére. Lényeges szempont az is, hogy sok esetben éppen az adócsalások, adóelkerülések miatt növekszik a környezetszennyezés, és kerülnek hátrányosabb helyzetbe a környezetkímélőbb tevékenységek.

Világjelenség a jövedelemkülönbségek nagymértékű növekedése és a szociális vívmányok gyengülése. Az adósságválságba került országokban elrendelt megszorítások miatt kevés pénz jut az oktatásra, az egészségügyre, a jóléti kiadásokra, és mindeközben egy-egy szűk réteg kezében egyre nagyobb vagyonok halmozódnak fel – nem utolsósorban az igazságtalan adózás következtében. Ennek a jelenségnek a visszafordítása elsődleges feladata kell, hogy legyen minden felelős kormánynak.

A Levegő Munkacsoport a nemzetgazdasági miniszternek eljuttatott javaslatában 13 pontban sorolja fel azokat a konkrét intézkedési lehetőségeket, amelyek megvalósításával viszonylag egyszerűen és rövid idő alatt vissza lehet szorítani az adócsalást, az adóelkerülést, a fekete- és szürkegazdaságot.

A Levegő Munkacsoport javaslatai.

Hírfigyelő