Logisztikusok a levegő tisztaságáért: Radó Dezső Díjat kapott Dr. Bóna Krisztián

A teherforgalom a mindannyiunk egészségét károsító légszennyezés egyik jelentős forrása. A gépjárművek által a levegőbe bocsátott legveszélyesebb szennyező anyag a PM10, vagyis a rendkívül apró méretű részecskék. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a PM10-szennyezés következtében Magyarországon évente mintegy 16 ezer ember hal meg idő előtt, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. A Közlekedéstudományi Intézet adatai szerint nálunk a közlekedési eredetű PM10 csaknem 70 százalékáért a tehergépkocsik a felelősek.

Ez a helyzet azonban nem elkerülhetetlen sorscsapás: rendelkezésre állnak azok a technikai és szervezési módszerek, amelyekkel teherfuvarozás okozta szennyezés számottevően csökkenthető. Ennek érdekében kezdte meg együttműködését évekkel ezelőtt a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja és a Levegő Munkacsoport. Többek között így jött az ötlet egy olyan díj megalapítására, amely elősegítené ennek a folyamatnak a népszerűsítését. A „Logisztikusok a levegő tisztaságáért” címmel meghirdetett kezdeményezéshez csatlakozott a Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézet (ITDP), a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya és a Pannon Egyetem. A díjat a jeles környezetvédő szakemberről, Dr. Radó Dezsőről nevezték el a kezdeményezők.

A Radó Dezső Díjat első alkalommal Dr. Bóna Krisztián okleveles közlekedésmérnöknek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszéke tanszékvezető-helyettesének, az Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. szakmai vezetőjének ítélte oda a bíráló testület. A díjat a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 7. Országos és 2. Nemzetközi Konferenciáján, 2013. május 23-án Sárváron adta át Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki méltató beszédében hangsúlyozta: Dr. Bóna Krisztián a városi teherszállítás okozta környezeti ártalmak csökkentése érdekében kiemelkedő tudományos és oktatói munkát, publikációs tevékenységet végzett és végez. Az üzemgazdasági szintű logisztikai ismeretek átadása mellett hallgatóinak oktatja azt is, miként célszerű egy-egy település szintjén úgy megoldani az áruszállítás és a kapcsolódó tevékenységek folyamatait, hogy azok minél kisebb környezeti terheléssel járjanak. Dr. Bóna Krisztián egyúttal jelentős kutatási tevékenységet is végez ezen a téren, amelybe szintén bevonja hallgatóit, illetve ösztönzi őket az önálló kutatásokra a city logisztika terén. Ennek köszönhetően egyebek mellett már számos javaslatot dolgoztak ki Budapest logisztikai rendszerének olyan fejlesztésére, amellyel számottevően csökkenteni lehet a levegőszennyezést és egyéb környezeti ártalmakat.

Dr. Radó Dezső (1922-2001) közgazdász, kertészmérnök, a közlekedési tárca munkatársa, majd 22 évig a Fővárosi Kertészeti Vállalat igazgatója, nyugdíjazása után a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke és a Magyar Közlekedési Klub első elnöke volt. Tíz könyv és sok szakcikk szerzője. Kiemelkedő munkát végzett a levegőtisztaság védelmében.

A képen (balról jobbra): Szabó Zoltán, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetői Klubjának elnöke, Bóna Krisztián tanszékvezető-helyettes és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke

Hírfigyelő