1000 milliárdos áfacsalás: kérdezz – felelek

Amint korábban hírt adtunk róla, Horváth András, a NAV volt munkatársa kitálalt arról, hogy évente mintegy 1000 milliárd forint áfacsalást követnek el nagy cégek úgy, hogy az adóhivatal közben „félre néz”. Itt válaszolunk néhány kérdésre, amelyet több olvasónk tett fel.

 - Mekkora összegről van szó? 1000 milliárd forint több, mint Magyarország éves államháztartási hiánya. Ez az összeg például nyolcszorosa a teljes magyar felsőoktatásra fordított 2013. évi összegnek.

 - Miért nem mondhat Horváth András konkrét neveket és cégeket? Ezek az adatok adótitoknak minősülnek, tehát ha nyilvánosságra hozná őket, akkor ellene is indulhatnának eljárások  Az ügyészség vagy parlamenti vizsgálóbizottság számára ezeket azonban elmondhatja.

 - Miért fontos, hogy az ügyészség elrendelje a nyomozást? A nyomozati szakaszban Horváth András és a többi tanú is elmondhatja amit tud, anélkül, hogy beperelnék őket. Ez tehát védelmet ad az ügy mellé álló tanúknak.

- Miért baj, ha az ügyészség nem rendeli el nagyon gyorsan a nyomozást? Az ügy érintettjei megpróbálhatják befolyásolni az esetleges tanúkat, illetve fontos bizonyítékokat tüntethetnek el. A gyorsaság ezért nagyon fontos.

 - Miért nem támogatja a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt a parlamenti vizsgálóbizottság létrejöttét? Az okokat nem tudjuk, de ezzel a lépésükkel gátolják a bizonyítékok nyilvánosságra kerülését és hátráltatják az ügy megoldását, egyszersmind időt adnak az érintetteknek a bizonyítékok eltüntetésére, a tanúk befolyásolására..

- Jó lenne, ha minél többen követnék Horváth András példáját és a nyilvánosság elé állnának? Minél többen Horváth András mögé állnak és elmondják, hogy igaza van, annál kevésbé kerülhető meg az eljárás megindítása, és az igazság kiderítése.

- Ha lenne politikai akarat, gátat vethetnének rövid idő alatt az ilyen adócsalásoknak? Nagy részüknek azonnal véget lehetne vetni. Ezt bizonyítja, hogy amikor bevezették a fordított áfát a gabonaszektorban, ott gyakorlatilag megszűnt az áfacsalás. 

Miért nem vezetik be minden termékre, szolgáltatásra a fordított áfát? Azért, mert így áttekintethetetlenné és ezért szinte ellenőrizhetetlenné válna az áfarendszer.

Miért fontos ez az ügy egy környezetvédő szervezetnek? Felmérések szerint egyes határokon az átlépő kamionforgalom negyede az adócsaló hálózatok fiktív számlázását leplező útjai miatt történik. Ez óriási mértékű légszennyezést és baleseti kockázatot rejt magában, a kamionoktól keletkezett kátyúk a személyautók tengelyét törik ki, az utakban és autókban keletkezett kár helyreállítása is környezetterhelő. Továbbá, ha csökkenne az adócsalás, sokkal több pénzt lehetne fordítani például az épületek korszerűsítésére és a tömegközlekedés javítására. Az államháztartás hiánya miatt nem jut elég forrás a környezetvédelmi hatóságok működésére, az önkormányzatok településrendezési és környezetvédelmi feladatainak megfelelő mérlegeléssel  történő
ellátására.

Hírfigyelő