Követi-e a magyar kormány a jó példát?

Csatlakozzon a magyar kormány is Európa élen járó kormányainak kezdeményezéséhez, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy továbbra is tartsa napirenden a levegőminőségi és hulladékos javaslatcsomagokat. Ezzel a kéréssel fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez a Levegő Munkacsoport.

Belgium, Ciprus, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Szlovénia környezetvédelmi miniszterei közös levelükben kérik, hogy a mostani Európai Bizottság ne vonja vissza az előző Bizottság környezetvédelmi javaslatcsomagjait. A hírek szerint további öt ország is támogatja a kezdeményezést, és csak a kormányzaton belül egyeztetés elhúzódása miatt nem csatlakoztak egyelőre a levélhez. A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy Magyarország is ezen országok közé tartozik.

Az Európai Bizottság megbízásából készült tanulmány szerint Magyarországon csak a levegő részecskeszennyezése (PM) évente mintegy 11.000 ember idő előtti halálát okozza, és ezek az emberek átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből. Ugyanakkor a PM csak egyike a levegőben található szennyező anyagoknak. A légszennyezés miatti halálozások és megbetegedések terén az európai országok között hazánk helyzete az egyik legrosszabb. Részben ezzel is függ össze a magyar lakosság európai összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen egészségi állapota.

A hulladékos javaslatcsomag megvalósítása pedig alapvetően szükséges a termelési költségeknek a csökkentéséhez, az EU versenyképességének javításához, és mintegy 180 000, hosszú távon is megmaradó munkahelyet teremtene. Jelentősen csökkentené azon erőforrások használatát, amelyek egyre kevésbé állnak rendelkezésünkre és egyre költségesebbek lesznek.

Kapcsolódó anyagok:

Az előzmények: https://www.levego.hu/hirek/2014/11/nem-szabad-visszavonni-az-elozo-europai-bizottsag-fontos-kornyezetvedelmi-javaslatait

A Levegő Munkacsoport levele a miniszternek itt olvasható.

A 11 környezetvédelmi miniszter levele pedig ezen a linken. 

Hírfigyelő