A fák fokozott védelméért

Minden fővárosi kerületnek „testre szabott” javaslatot juttat el a Levegő Munkacsoport a fák védelme érdekében.

A rosszkor jött csapadék és az utána hirtelen beállt fagy okozta döbbenetes pusztítás mellett Budapesten a felelőtlenül tervezett beruházások jelentenek folyamatos fenyegetést a faállományra. Védelemre javasolt fasorokat vágnak ki, és továbbiakat is letarolnának közlekedési nyomvonalak ésszerű átgondolása helyett. Gigantikus sportlétesítményeknek hatalmas lombú platánok esnek áldozatul, belterületi erdő, fasorral szegélyezett sportpálya helyén dromedár bevásárlóközpont épült, faiskolából erdősült liget helyén fasor nélküli focipályákat alakítanak ki.

A Levegő Munkacsoport azt szorgalmazza, hogy a fák valós értéküknek megfelelő jogszabályi és tényleges védelmet kapjanak. Ennek érdekében áttanulmányozza valamennyi kerületi önkormányzat favédelmi rendeletét és módosító javaslatokat juttat el a polgármestereknek. Elsőként a XI. kerületi Önkormányzatának küldte meg módosító javaslatait. A Polgármesteri Hivatal jegyzője válaszában közölte, hogy a Környezetvédelmi Osztály a hivatkozott rendelet egyes részeinek módosítását tervezi előterjeszteni a képviselő-testület februári ülésére, és a Levegő Munkacsoport javaslatait az előkészítés során meg fogják vizsgálni.

A 2021. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokságot a kormány kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította, és a megrendezéséhez szükséges új létesítmények miatt 150 értékes, nagy lombkoronájú fát fognak kivágni. A Levegő Munkacsoport azt javasolta az érintett (XIII. kerületi) önkormányzatnak, hogy a törzsátmérő szerinti pótlás helyett a lombozat tömegét figyelembe vevő Radó-módszer alkalmazza a fák értékének kiszámításánál. Ez a módszer ugyanis figyelembe veszi a fák életkorát. Laikus számára is nyilvánvaló, hogy egy 30-40 éves fa árnyékoló, zaj- és légszennyezést csökkentő, párologtató hatása lényegesen nagyobb, mint fél tucat facsemetéé, amelyek törzse egymás mellé téve a nagy fa törzsének átmérőjével lenne azonos. A létesítmények tervezése is körültekintőbb lenne, ha például egy értékes, 70 éves platán kivágása miatt tízmilliós nagyságrendű összeget kellene fizetnie a beruházónak megváltásként.

E módszer országos bevezetésére a Levegő Munkacsoport – a Környezeti Management és Jog Egyesület közreműködésével – 2003-ban törvénytervezetet készített, amelyet (kisebb módosításokkal) számos alkalommal eljuttatott az illetékes minisztériumnak…

 

 

Hírfigyelő