Hatékony fegyver lehet a jog a légszennyezés elleni harcban

Több olyan eset is volt Európában, hogy civilek jogi úton kényszerítettek ki légszennyezés elleni érdemi intézkedéseket. Ez bátorítást és reményt adhat a lakosságnak, a civil szervezeteknek a további küzdelemhez – ezt állapították meg egy európai civil tanácskozás résztvevői.

A minél jobb levegőminőségért küzdő európai civil szervezetek vezetői és jogi szakértői immár 11. alkalommal cserélték ki a légszennyezés csökkentése érdekében indított perekben szerzett tapasztalataikat. A Berlinben tartott megbeszélésen a Levegő Munkacsoport képviselői is részt vettek.

A világ egyik legnagyobb környezeti jogvédő szervezete, a Client Earth (Ügyfelünk a Föld) képviselői részletes tájékoztatást adtak a brit kormány ellen megnyert perről, amivel elérték, hogy a brit városokban azonnali és hatékony intézkedéseket hajtsanak végre a nitrogén-dioxid-szennyezés visszaszorítása érdekében. A Client Earth most olyan próbaperek indítását készíti elő, amelyekben a légszennyezés áldozatait, a károsult lakosokat fogja képviselni, akik az egészségügyi panaszaik és az életminőségük romlása miatt kártérítést követelnek az intézkedéseket elmulasztó kormányzati szervektől, hatóságoktól, illetve önkormányzatoktól.

A Levegő Munkacsoport képviselője hozzátette, hogy már 2007-ben indítottak hasonló próbapert egy budapesti lakos ügyében, de a pert elvesztették, méghozzá a nagyon súlyos bizonyítási teher miatt. A perben – és a bírói gyakorlat szerint a hasonló ügyekben – nem fogadta el a bíróság elégséges bizonyítékként a tudományos kutatásokat, tanulmányokat, amelyek a légszennyezés és az asztmás, allergiás megbetegedések közötti összefüggést egyértelműen igazolták. A bíróság a magyar törvények alapján csak akkor tudta volna megítélni a kártérítést, ha a konkrét személy esetében kétséget kizáróan bebizonyosodik az, hogy a betegségét a szennyezett levegő okozta.

A gyakorlat és a jogszabályok az egyes európai országokban eltérőek, a cseh kollégák például nagyon bizakodóak egy ottani precedens értékű bírósági döntés miatt. A civil szervezetek jogászai Berlinben egységes álláspontot képviseltek. Nem adják fel, megindítják a próbapereket a lakosság egészségének védelme érdekében. és keresik a további jogi lehetőségeket a légszennyezés csökkentésének kikényszerítésére.

 

Hírfigyelő