Pótolják a fákat a Dagály Fürdőnél

Egyetért a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja a Levegő Munkacsoport azon javaslatával, hogy a 2017. évi úszó világbajnokság létesítményei miatt a Dagály Fürdőnél kivágott fákat pótolni kell, mégpedig a helyszín közelében. Az e héten kelt levelük szerint közös célunk, hogy a nagyszabású beruházás minél színvonalasabban, a városrendezés szempontjait is szem előtt tartva és a zöldfelületek megújításával valósuljon meg.

A Levegő Munkacsoport 2015 áprilisában levélben kérte Fürjes Balázs kormánybiztost, hogy a FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnokság részére építendő létesítmények területén kivágott fákat pótolják a környéken. A pótlás mértékéül a jelenlegi jogszabályok szerint alkalmazható, törzsátmérőt alapul vevő átszámítási módszerek helyett a Levegő Munkacsoport a lombkorona-érték szerint számított kompenzációt javasolta, mert az élő fák társadalmi értékét lombtömegük biológiai aktivitása fejezi ki. A nagyobb lombtömeg jobban javítja a mikroklímát, kellemesebbé teszi a környezetet.

A Levegő Munkacsoport időközben egyeztetett az ügyben a XIII. kerületi Önkormányzattal is, majd júniusban ismét levelet írt a kormánybiztoshoz, amelyben a fásítás helyszínéül a rendezvényhez a Forgách utcai metrómegállótól vezető sétányt, valamint a Duna-parti gyalogos, kerékpáros sétányt javasolta.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja levelében azt is közölte, hogy az érintett terület fásítása a XIII. kerület Önkormányzatával megkötött Fásítási Megállapodásban foglaltak alapján, az építkezés készültségi fokának megfelelően fog megvalósulni.

Hírfigyelő