A civilek folytatják a küzdelmet Budapest fáiért

A Greenpeace a Levegő Munkacsoporttal és a Ligetvédőkkel együttműködve felhívást tett közzé, hogy minél többen írják alá a levelet (ld. alább) a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek, kérve őket, hogy a ne szavazzák meg azokat az előterjesztéseket, amelyekkel Városliget és a Római-part fáinak elpusztításához járulnánkak hozzá. A felhívás eredményeként mindössze 20 óra leforgása alatt 4613-an írtak a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek, felhívva őket, hogy védjék meg a Városligetet és a Római-partot!

A Fővárosi Közgyűlés tegnapi szavazásán a Városliget esetében a 29 képviselő közül 8, a Római-part esetében 27 közül 3 szavazott a civilek kérésének megfelelően. A főváros fáiért küzdő civilek azonban nem adják fel, hiszen Budapestnek minden zöldterületre szüksége van – az emberek egészsége, jobb életminősége érdekében.

Korábban, hétfőn az említett civil szervezetek sikeres villámcsődületet (video itt, képek itt) rendeztek a Keleti pályaudvar előtt a fővárosi fák védelmében. A látványos megmozduláson több százan vettek részt.

Ezt megelőzően pedig az aktivisták Budapest számos pontján fákra kötözött plakátokkal hívták fel az emberek figyelmét a Városliget megvédésének fontosságára.

* * * * *

A Fővárosi Közgyűlés képviselőinek írt levél:

Tisztelt Fővárosi Közgyűlési Képviselő!

A Fővárosi Közgyűlés június 8-án szavaz a Városliget és a Római-part további sorsáról. Kérem, tegyen meg mindent a két zöldterület védelmében, és szavazzon nemmel a 31. és 35. számú határozati javaslatokra a június 8-i közgyűlésen.

A Csillaghegyi övezet árvízvédelméról szóló 31-es napirendi pont esetén fontosnak tartom a terület árvízvédelmének a megoldását, de véleményem szerint az csak a természetvédelmi értékek védelmével együtt valósulhat meg. Mindezért fontos, hogy ne csak a közvetlen partvonalon megvalósuló gát tervéről, hanem alternatív javaslatokról is lehessen dönteni. Budapest utolsó természetközeli partszakaszáról, 1500 fa sorsáról van szó. Kérésem ezért, hogy erre a határozati javaslatra szavazzon NEM-mel.

A Városligeti építési szabályzatról szóló 35-ös napirendi pont esetén a Liget Budapest Projekt tájépítészeti pályázatainak 7-es tervlapjai bizonyítják: felújítható a Városliget beépítés nélkül – úgy, hogy a Liget valóban élhetőbb, nagyobb zöldterületet adó parkként tudjon tovább élni.

Kérésem ezért, hogy erre a határozati javaslatra szavazzon NEM-mel.

Budapest zöldterületeinek aránya messze alatta marad a régiós és nyugat-európai átlagnak, miközben Magyarországon a második legmagasabb a világon a légszennyezettség miatti halálozási arány. A fővárosnak minden, már létező zöldterületre szüksége van ahhoz, hogy Budapest levegőminősége és klímája javuljon.

Kérem, hogy az Önt megválasztókat képviselve tegyen meg mindent azért, hogy Budapest zöldterületeinek átalakításáról csak a nyilvánosság teljes körű bevonásával és több valós alternatíva megvizsgálásával szülessen döntés. Kezdeményezze a közgyűlésben, hogy a műszaki és ökológiai alternatívákról közvélemény-kutatások készüljenek.

A tét: a budapestiek egészsége és életminősége. Bízom abban, hogy számíthatok Önre, mint felelős fővárosi képviselőre.

Tisztelettel:”

Hírfigyelő