Védjük meg a Római-partot!

Teljes egyetértéséről és támogatásáról biztosítja a Levegő Munkacsoport mindazokat a civil szerveződéseket, amelyek fellépnek azért, hogy megvédjék a Római-partot és elutasítják a tervezett mobilgát megépítését.

A mobilgát megépítése ökológiai katasztrófával érne fel: 1500 fát vágnának ki, amivel megszűnne Budapest utolsó természetközeli ártéri területe. Eltűnne az ottani gazdag élővilág. Örökre elveszne a növényzettel borított, kavicsos part, helyette betonburkolaton sétálhatnak azok, akiknek még lenne egyáltalán kedvük odamenni.

Az állítólag az ő megvédésükre építendő mobilgáttal a partmenti ingatlantulajdonosok is rosszul járnának. Egyrészt a mobilgát igencsak kockázatos „védelmet” jelent, hiszen árvíz esetén bármilyen sérülése ugyanúgy a teljes terület elöntésével jár, mintha nem is lenne ott gát. Továbbá a növényzet, a természetes terület felszámolása csökkenti az ingatlanok értékét, és elviselhetetlenné teszi a forró – és egyre forróbbá váló – nyári időszakokat.

A mobilgáthoz résfalat építenének 12 méteres mélységig. Ez folyamatosan visszaduzzasztaná a felszín alatti vizeket, mocsárrá változtatva a Csillaghegy-Rómaifürdőt, amely több ezer családnak ad otthont.

Aki a Római-partra építkezett, annak tisztában kellett lennie azzal, hogy ezt a területet bármikor elöntheti az árvíz. Sokan ez ellen eleve úgy védekeztek, hogy lábakra állították az épületet. Aki ezt nem tette meg, annak lehetősége van arra, hogy a saját kerítésén alakítson ki mobilgátat, ami megvédi az ő telkét – azonban ezt a saját pénzén, és ne közpénzen tegye!

A Levegő Munkacsoport felhív mindenkit, hogy csatlakozzon a Római-partot védő civilekhez: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=651882864950251&id=651867388285132

Kapcsolódó anyagok:
Videointerjú Bardóczi Sándorral, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagjával: http://index.hu/video/2013/02/15/romai_part/
Nagy Ignác okl. mérnök levele Tarlós István főpolgármesterhez a tervezett római-parti mobilgát résfalának katasztrofális hatásáról: https://www.levego.hu/sites/default/files/Nagy_Ign%c3%a1c_levele_r%c3%a9sfal_201606.pdf

Hírfigyelő