A Múzeumkert fáinak megóvása lesz a fő szempont

„Teljes egyetértésemről biztosítom Önöket annak kapcsán, hogy a Múzeumkert felújítása során a fák megóvása prioritást élvez esztétikai és városképi szempontok előtt” – írta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Levegő Munkacsoport levelére válaszul.

A Levegő Munkacsoport a főigazgatónak írt levelében üdvözölte, hogy kitiltotta az autókat a gyönyörű Múzeumkertből, és ismertette azt a tapasztalatát, hogy azóta megnövekedett a kert népszerűsége, több ember tér be ide azért, hogy sétálgasson, vagy pihenjen a hatalmas fák üdítő lombjai alatt. Egyúttal kérte, hogy a kert alakítására vonatkozóan kiírt ötletpályázat elbírálása során a Múzeum épülete, építészeti környezete és a kertbe telepített fák több mint egy évszázad alatt kialakult harmóniájának megőrzését elsőrendű szempontként tekintse.

A főigazgató levelét a következőkkel fejezi be: „Tájékoztatom, hogy a kert átépítése előtt újabb szakmai vizsgálatot folytatunk le, amelyre a Levegő Munkacsoport képviselőit is meg fogjuk hívni. Az esetlegesen kivágásra kerülő fákról a fa kivágása előtt folyamatosan tájékoztatni fogjuk. A Múzeumkert harmóniájának megőrzése mindannyiunk számára fontos feladat.”

 

Hírfigyelő