A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Ligetvédők kijöttek a Liget Park Fórumról

A magyar kormány által a budapesti Városligetben tervezett beruházást illetően mindmáig nem került sor valódi társadalmi egyeztetésre arról, milyen koncepció mentén újuljon meg a közpark, legyenek-e új épületek a Városligetben vagy sem.
Az eddigi információk alapján [1] ennek megvitatására a prof. dr. Persányi Miklós miniszteri biztos által kezdeményezett, ma indult városligeti fórumok (a Liget Park Fórum eseménysorozata) sem fognak alkalmat adni.
A mai Liget Park Fórumon megkérdeztük erről Persányi Miklóst is. Azt a választ kaptuk, hogy ezen a fórumon nincs felhatalmazása a Városliget közparkként való megújításának alapkoncepciójáról egyeztetni, ezért a három szervezet képviselője elhagyta a termet. Úgy gondoljuk, egy ilyen társadalmi egyeztetésnek feltétlenül meg kellene előznie a Liget Park Fórum eseménysorozatát.
A Greenpeace még mindig hisz abban, hogy a Városliget felújításának ügyében az illetékes döntéshozók alkalmat adnak az alapvetően különböző koncepciók megvitatására; és végül a magyar kormány meg tudja úgy újítani a Városligetet mint közparkot, hogy az minden illetékes szakmai szervezet és a budapesti lakosság támogatását is bírja.

Jegyzetek:
[1] http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A16U0044.EMM×hift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT, illetve: „Persányi Miklós az MTI kérésére elmondta: már meghozott döntéseket nincs hatásköre újranyitni, de lát lehetőséget arra, hogy tovább növekedjenek a zöldfelületek bizonyos funkciók, esetleg épületek rovására.” http://www.hirado.hu/2016/09/15/liget-park-forumot-hirdetett-a-projekt-parkbiztosa/

Hírfigyelő