Több ezren a budapesti fákért tartott koncerten

Budapest fáiért tüntettek több ezren az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva, ahol beszédeket és koncertet hallgattak meg. A felszólalók a Városliget, a Római-part, az Orczy park, az Etele út és más budapesti zöldterületek, fasorok megvédésére szólítottak fel mindenkit. Néhány órával azután, hogy értelmetlenül kivágták a Bocskai út elején középről az összes nagy lombú fát – ami még maradt a hajdani gyönyörű fasorból.

Komáromy Gergőnek, a Ligetvédők képviselőjének bevezetőjét követően Bródy János elénekelte az „Ezek ugyanazok” és a „Ne vágj ki minden fát!” című dalát, majd Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport zöldfelület-védelmi felelőse szólalt fel, aki elmondta, hogy a a nyári kánikulában a fával borított területeken akár 8-13 fokkal is hűvösebb lehet, mint ahol csak aszfalt és beton van. Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke felszólalásában feltette a költői kérdést: „Kinek jutna ma eszébe beépíteni a londoni Hyde parkot, a párizsi Bois de Boulogne-t, a Luxemburg-kertet vagy a müncheni Englischer Gartent?”

Pákozdi Imre, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének tagja és V. Naszályi Márta, a Budavárvédők képviselője arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Galériát azért „kell” a Városligetbe költöztetni, mert a Várnegyedben kormányzati negyedet akarnak kialakítani. Ezzel pedig a Várnegyedet is tönkre tennék. Keleti Péter a Római-part kivágásra ítélt 1500 fájának megmentésére szólított fel, felhívva a figyelmet arra, hogy tervezett mobilgát megépítése Budapest utolsó természetes Duna-partját számolná fel és a környéki épületek vizesedését váltaná ki.

Jakabfy Tamás a Ligetvédők – Orczy park képviseletében kifejtette, hogy az Orczy Parkban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése miatt megkezdett favágások még közel 300 fát veszélyeztetnek. Várnai László, a Civilzugló Egyesület elnöke a fákat védő civil szervezetek követeléseit ismertette.

Szívhez szólóan osztották meg a saját tapasztalataikatt hárman azok közül, akik másokkal együtt hónapok óta a Városligetben éjjel-nappal őrzik a fákat, hogy szükség esetén azonnal mozgósítsanak minél több embert a fakivágások megakadályozására.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Hegyi Szabolcs törvénytelennek nevezte a kormány eljárását, ahogyan be kívánják építeni a fővárosi zöldterületeket és megfélemlíteni a fákat védő civileket. A TASZ minden tőle telhető segítséget meg fog adni a jogaikért kiálló civileknek.

A koncerten a zenét Bródy Jánost követően a Djüm Djüm, a Kettő Kettő Tánczenekar, a SoulClap Budapest ft. Slow Village & MC Serrano, a Riddim Colony és a Besh O Drom szolgáltatták.

A rendezvényt szervező civilek – a Budapesti Városvédő Egyesület, a Budavárvédők, a Civilzugló Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Ligetvédők, a Ligetvédők – Orczy Park és a Védegylet – sikeresnek ítélik a megmozdulást: úgy vélik, újabb előrelépést tettünk a budapesti zöldfelületek megvédése érdekében.

 

Hírfigyelő