Páratlan alkalom Budapest vonzóbbá tételére a pesti rakpart forgalomcsillapítása

Sokáig vissza nem térő lehetőséget hagy ki a Fővárosi Önkormányzat, ha nem az eredeti terveknek megfelelően alakítja át a Pesti alsó rakpartot, hanem továbbra is a közlekedő és parkoló autók uralják majd a területet. Erre hívta fel Tarlós István főpolgármesternek küldött levelében a figyelmet a Levegő Munkacsoport, egyúttal több külföldi példát is felsorolva, hogy miként alakítottak át a városi folyópartokat nagyforgalmú utakból olyan helyekké, amelyeket a gyalogosok, kerékpárosok és a növényzet vehetett birtokba.

Örömmel olvasta annak idején a Levegő Munkacsoport a Fővárosi Önkormányzat honlapján a Pesti alsó rakpart megújításáról szóló terveket, amelyek azt célozták, hogy a rakpart egy kellemes, élvezhető hellyé váljon, ahol a budapestiek és az ide látogatók közvetlen, élő kapcsolatba kerülhetnek a Dunával. Ezek után különösen megdöbbentő volt látni, hogy a város és a Duna összekötése helyett sivár betontengerré építették újra a Pesti alsó rakpart Margit hídtól északra eső részét. Most pedig hasonló módon kívánják végrehajtani a Margit híd és a Szabadság híd közötti szakasz megújítását.

Arra kéri a Levegő Munkacsoport Tarlós Istvánt, hogy döntsön a budapestiek akaratának megfelelően, hiszen egy felmérés szerint a 74 százalékuk korlátozná az autóforgalmat a rakparton. Több közösségi, zöld teret, sportolási és szórakozási lehetőséget szeretnének közvetlenül a vízparton.

"Budapest legnagyobb adottságáról nem szabadna lemondania a város vezetésének. A Pesti alsó rakpart forgalomcsillapításával sokat javulna Budapest élhetősége, és lényegesen vonzóbb várossá válna a turisták és a befektetők, vállalkozók számára egyaránt” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Azt pedig, hogy a Pesti alsó rakpart forgalomcsillapítása nem okoz fennakadást Budapest közlekedésében, bizonyítja az Országház előtti szakasz – átépítés miatti – ideiglenes lezárása, ami semmilyen lényeges hátránnyal nem járt a közlekedés tekintetében.

A Levegő Munkacsoport képekkel illusztrált levele Tarlós Istvánnak itt található: https://www.levego.hu/sites/default/files/rakpart_tarlosistvannak_2017jun.pdf

Hírfigyelő