További küzdelmek a termőföld és a természet védelmében Pest megyében

Az elmúlt évek sikerei után további csaknem 500 hektár termőföld, illetve természeti érték megóvásáért küzd Pest megyében a helyi lakosság a Levegő Munkacsoport támogatásával. Nemrég részsikert értek el, mivel a környezetvédelmi hatóság idén szeptemberben elutasított két kavicsbányanyitási kérelmet Kiskunfélegyháza és Délegyháza, illetve Bugyi község térségében. Lehetséges azonban, hogy tovább kell folytatni a küzdelmet az értékes mezőgazdasági terület, illetve a természeti élőközösségek megmentéséért, mivel a beruházó még fellebbezhet a hatósági határozatok ellen.

A Kiskunlacháza és Délegyháza területén folytatni kívánt kavicsbányászat eredményeként a 439 hektáros elbányászni szándékozott területen kilenc különálló, 10 méter mélységű tó maradna vissza, megközelítőleg összesen 311 hektár nyílt vízfelülettel. A bányavállalkozó által benyújtott kérelem szerint a kitermelés 50-55 évig tartana, a kitermelhető ásványvagyon pedig 27 millió köbméter lenne, ez elosztva hozzávetőlegesen 900 000 tonnát tenne ki évente. A Levegő Munkacsoport három alkalommal nyújtott be véleményezést az illetékes hivatalokhoz a terület védelmében.

A Bugyi Nagyközség területén 47 hektáros területen folytatni kívánt kavicsbányászat befejeztével a területen két, 20-22 méter mélységű bányató maradna vissza, összesen 37 hektár nyílt vízfelülettel. A bányászati tevékenység várható időtartama 10 év lenne, a legnagyobb évi kitermelt mennyiség pedig 800 000 köbméter ásványi nyersanyag. A környezetvédelmi eljárás megindításáról a Levegő Munkacsoport értesítette a bányanyitások ellen küzdő helyi és a szomszédos területeken élő lakosokat, akik ezt követően hatékonyan léptek fel a terület megvédéséért.

További részletek itt olvashatók: https://www.levego.hu/site/assets/files/5687/cikk_termeszet_termofold_2o17_oktober_mellekletekkel.pdf

Hírfigyelő