Újabb Római-parti fejlemények

A Római-parttal kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlés újabb előterjesztést kapott, amelyet augusztus 29-i ülésén fog tárgyalni. A terület természeti értékeit védő öt civil szervezet nyílt levelet írt a képviselőknek, amelyben felhívják a figyelmüket, hogy újabb értelmetlen, milliárdos pénzszórásról van szó (az EU 10 milliárdját el „kell” költeni a közeli határidőig).

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület, a Civilek a Rómaiért Pjt, a Maradjanak a FÁK a Rómain, az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit! és a Természetesen szeretjük a Rómait szervezetek levelükben kifejtik, hogy az új terv, amely szerint a kerítések nyomvonalában létesítenének gátat, még a korábbi, partmenti mobilgát tervénél is károsabb. Ha így épülne meg a gát, az eltüntetné a hullámtér túlnyomó részét, megszüntetné a telkek és a Duna jelenlegi, élő kapcsolatát és korlátozná a telkek és a csónakházak használatát; ezért az új tervet még azok is ellenzik, akik az eddigit támogatták. Továbbá újabb nyomás nehezedne a döntéshozókra, hogy a jelenlegi üdülőövezetet sorolják át lakóterületté, és így újabb lendületet kapna a másfél évtizede elkezdődött lakóparkosodás. Nagyobb lenne a gátszakadás kockázata is – ami több mint 50 ezer lakost veszélyeztetne –, mint ha a Nánási út–Királyok útja nyomvonali gátat fejlesztenék.

A Levegő Munkacsoport a korábbi állásfoglalásaival összhangban támogatja az öt helyi civil szervezet álláspontját. A III. kerületi Önkormányzat pedig a Rómaira vonatkozóan az építési szabályzat elkészítését közösségi tervezéssel is támogatni próbálja.

A civil szervezetek eseménysorozattal is igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyekre és bemutatni a Római-part értékeit. Szeptember 1-jén csónakavatást, 9-én pedig a Lupa-szigetre evezést szerveznek, amelyre mindenkit örömmel várnak.

Fotó: Horváth Zsolt

Hírfigyelő