Autómentes hétvége a Levegő Munkacsoporttal

Rengeteg hasznos és érdekes programmal várja idén is a Levegő Munkacsoport az érdeklődőket az autómentes hétvégén az Andrássy úton. Szakemberei tanácsot adnak levegőminőségi és energiahatékonysági témákban, és házilag is elkészíthető légszennyezettség-mérő berendezéseket szerelnek össze a helyszínen. Lesz kérdőív a környezetbarát közlekedésről, ki lehet próbálni egy közlekedéstervező játékot, megismerhető egy új zöld kártyajáték, és megtekinthető a tiszta fűtésről szóló vándorkiállítás.

Itt indul a Levegő Munkacsoport új projektje is, amely során szülők és nagyszülők mérhetik a levegő minőségét budapesti játszótereken. Ők ugyanis azért viszik a gyermekeket, kisbabákat a játszótérre, hogy ott friss levegőn mozogjanak, játsszanak, de nem tudják, milyen ott a levegő. Pedig a közlekedésből, a fűtésből vagy akár a játszótéren lévő műanyagokból, gumifelületekből sok káros anyag kerülhet a környezetbe. Gyermekeinknek különösen ártalmas a szennyezett levegő, hiszen sűrűbben lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerük és gyengébb a tüdejük, mint a felnőtteké. A levegőben lévő káros anyagok olyan betegségeket is okozhatnak nekik, amelyek az egész életüket megkeseríthetik. A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy 2009 és 2017 között Budapesten 33 százalékkal nőtt az asztmás gyermekek száma.

A projekt végén, 2020 nyarán a Levegő Munkacsoport elemzi a mérések eredményeit és ajánlásokat tesz az önkormányzatoknak a levegő minőségének javítására, különösen azon játszóterek környékén, ahol a projektben önkéntesen részt vevő szülők és nagyszülők méréseiből az derül ki, hogy nagyon szennyezett a levegő.

A Levegő Munkacsoport sátra megtalálható az Andrássy út 79. számú ház előtt (a Rózsa utca és a Szív utca között) szeptember 21-én és 22-én 10 és 18 óra között.

Hírfigyelő