Szeptember 7.: A Tiszta Levegő Napja

A Tiszta Levegő Nemzetközi Napjává nyilvánította szeptember 7-ét az ENSZ Közgyűlése azzal a céllal, hogy felhívja mindenki figyelmét a légszennyezés csökkentésének fontosságára. A Levegő Munkacsoport kéri, hogy akik a témával kapcsolatban bármilyen eseményt szerveznek erre a napra, itt jelezzék: Az itt beírt adatokat nyilvánosságra hozzuk, így mindenki láthatja majd a bejelentett eseményeket, amelyeket majd a Levegő Munkacsoport Facebook-oldalán is népszerűsíteni fogunk.

Az ENSZ azzal indokolta döntését, hogy napjainkban a légszennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt, ami a környezet részéről az embereket fenyegeti. Egyrészt közvetlenül, hiszen például a fűtésből, a közlekedésből és egyéb emberi tevékenységből származó, szemmel nem látható apró részecskék felelősek a világon az agyi érkatasztrófa (stroke), a krónikus légúti megbetegedések és a tüdőrák előfordulásának egyharmadáért, valamint a szívinfarktus miatti halálozások negyedéért. Másrészt közvetve, mivel ezek részecskék leülepednek a gleccserek és a sarkvidék jegére, havára, és rendkívüli mértékben felgyorsítják az olvadásukat, jelentősen hozzájárulva a klímaválsághoz.

Mivel a szennyezőanyagok felhalmozódnak az emberi szervezetben és a környezetben egyaránt, ha nem cselekszünk most, akkor 2050-re másfélszeresére nőhet a légszennyezés miatti idő előtti elhalálozások száma. (Magyarországon évente mintegy 13 ezer ember korai halálát okozza a szennyezett levegő, és ezek az emberek átlagosan több mint tíz évet veszítenek az életükből.)

Az ENSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a légszennyezés óriási gazdasági károkat is előidéz, és a szennyezés csökkentésének költsége kisebb, mint ezeknek a károknak a költségei, így pusztán gazdasági szempontból is megéri a tisztább levegő.

Senki sem maradhat közömbös, saját és gyermekeink egészségéről, életéről van szó!


 

 


 

Hírfigyelő