Télen is legyen a gyalogosoké a rakpart, kérik a civilek

Továbbra is minden hétvégén nyissák meg a városlakók számára a pesti alsó rakpartot. Ezt kéri Karácsony Gergely főpolgármesternek írt közös levelében a Levegő Munkacsoport, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ), a Járókelő Közhasznú Egyesület, a Kortárs Építészeti Központ, a Közlekedő Tömeg és a Velo Budapest. (A Fővárosi Önkormányzat ugyanis úgy döntött, hogy novembertől a hétvégéken ismét az autóforgalom veheti birtokba a rakpartot.) A kérést párhuzamosan tették a 22 civil szervezet azon javaslatával, hogy az önkormányzat olyan terveket készítsen, amelyek megvalósításával véglegesen és teljes mértékben birtokba vehetik a rakpartot a gyalog, kerékpárral és rollerrel közlekedők. 

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: „Helyi lakosok és odalátogatók is jelezték nekünk, hogy amikor nincs autóforgalom a rakpartokon, óriási javulást tapasztalható a környezet állapotában, nem utolsósorban sokkal tisztább a levegő. Ha folytatja a rakpart hétvégi megnyitását a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, akkor a Fővárosi Önkormányzat ezzel is hozzájárulhat a járvány elleni küzdelemhez, hiszen a – téli fűtési időszakban megnövekedő – légszennyezés súlyosbítja a COVID-19 miatti megbetegedéseket. A koronavírus-járvány miatt pedig minden korábbinál nagyobb az igény az olyan közterületek iránt, ahol biztonságosan, a szociális távolságot megtartva, kellemes körülmények között lehet sétálni. Ezért minden lehetőséget ki kell használni, hogy minél több ilyen helyet biztosítsunk a főváros lakóinak."

A levelet aláíró civil szervezetek annak idején örömmel fogadták, hogy megvalósult régi javaslatuk, és idén májustól minden hétvégén csak a gyalogosok és a kerékpárosok használhatták a rakpartot. Az intézkedés sikerét mutatja a Medián által végzett közvélemény-kutatás, amely szerint az autómentesített rakpartot a budapestiek többsége támogatta: „73 százalék egyetértett azzal, hogy hétvégeken szüntessék meg a gépkocsiforgalmat, de még a forgalom teljes megszüntetését is 59 százalék helyeselte”. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy az őszi-téli időszakban is van igény az autómentes rakpartra: október 25-én, vasárnap, az eső és a 13 fokos hőmérséklet ellenére is birtokba vették a rakpartot a gyalogosok és a kerékpárosok (az alábbi fényképek ezen a napon készültek).


 


 

Hírfigyelő