Sürgős petíció: Mentsük meg az Európai Zöld Megállapodást!

Arra kér mindenkit a Levegő Munkacsoport is, hogy írja alá ezt a petíciót: https://www.change.org/save-the-eu-green-deal

Az európai választás volt az első klímaválasztás. Emberek milliói vonultak az utcára. Követelésük a politikusoknak címezve: Vegyék végre komolyan az éghajlati válságot és a tudományt!

Kiderült azonban, hogy ezeket a hívásokat valójában nem hallották meg. Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen elindította az „Európai Zöld megállapodást”. Ennek Európa „Ember a Holdon” pillanatának kellett volna lennie. Míg a végrehajtás már elvben folyamatban van, a nagy bejelentések rohamos ütemben esnek szét.

Az uniós tagállamok blokkolják a zöld megállapodás minden egyes projektjét, és a felismerhetetlenségig gyengítik a törekvéseit.

Egyetlen jele sincs annak, hogy az Európai Unió globális klímabajnok lenne; ennek ellenére az intézkedéseket lépésről-lépésre felszámolják.

Az EU közös agrárpolitikája szerint mintegy 400 milliárd eurót különítettek el arra, hogy még több kárt okozzanak az éghajlatnak ahelyett, hogy ez az éghajlatkárosító ágazat végre hozzájárulna az éghajlatvédelemhez.

A fenntartható pénzügyi termékekről szóló uniós rendelet (EU taxonómia) értelmében, az éghajlatkárosító földgáz és a halálos atomenergia „fenntartható beruházások” néven lehetnének elkönyvelve.

Az EU éghajlatvédelmi célkitűzése – ami a zöld megállapodás meghatározó eleme – az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mindössze 52,8 százalékos csökkentését fogja előírni az Európai Parlament által követelt 60 százalékos csökkentés helyett. Az éghajlatkárosító támogatások vége? Esélytelen! Az európai éghajlatváltozási törvény, a Zöld Megállapodás pillére remegő lábakon áll, és süllyed. Nemzeti kormányaik nyomására a szociáldemokraták és a liberálisok sorra vonulnak ki az Európai Parlament progresszív klímaszövetségéből, és elfogadják a kereszténydemokraták, a nemzeti kormányok és a Bizottság piszkos megállapodásait.

Ami sok, az sok! Többé nem engedjük, hogy átlépjenek rajtunk. A Bizottságnak és az uniós tagállamoknak végre komolyan kell venniük a bolygóért és a fiatal generációkért vállalt felelősségeiket.

Míg Amerika Biden elnökségével visszatér az éghajlatvédelem nemzetközi színterére, és az üvegházhatást okozó gázok 57 százalékos csökkentését tűzte ki céljaként, addig az európai célkitűzéseket blokkolják a tagállamok.

Ezért mondjuk: #SaveTheGreenDeal!   (MentsükMegAZöldMegállapodást!)

Írd alá petíciónkat itt: https://www.change.org/save-the-eu-green-deal

Mert még mindig lehetséges! Még nincs vége. Még akkor is, ha most kudarcokat szenvedünk, és az ambiciózus éghajlat-politika ellenzői kihasználják azt a tényt, hogy senki sem vonulhat az utcára. Visszatérünk. Nyáron bemutatják az EU-ban valaha látott legterjedelmesebb éghajlatváltozási jogszabálycsomagot. Ennek értelmében, a személygépkocsikra és az épületek energiahatékonyságára vonatkozó éghajlati szabályok és a létfontosságú szén-dioxid-árazás kerülnek kitűzésre. Ennek a csomagnak a legfeljebb 1,5 Celsius fokos felmelegedés útjára kell terelnie Európát.

Itt jövünk mi a képbe, hogy megmentsük az Európai Zöld Megállapodást. Követeljük:

  • Legkésőbb 2030-ig szüntessék meg a szén felhasználását az európai szén-dioxid-adó segítségével, amelynek tonnánként jóval több mint 100 eurónak kell lennie.
  • Legkésőbb 2030-ig szünjön meg az új belsőégésű autók gyártása.
  • Minden erőforrást mozgósítsanak a 100 százalékos megújuló energiahasználat eléréséhez.

Itt dől el az Európai Zöld Megállapodás végrehajtása, ezért itt is fogunk harcolni. Ez azt jelenti, hogy nyomást fogunk gyakorolni az összes tagállamra és az Európai Bizottságra. Mentsük meg az Európai Zöld Megállapodást!

Írd alá és oszd meg te is: https://www.change.org/save-the-eu-green-deal

Hírfigyelő