Egy remek alternatíva, ha nehezedre esik a hagyományos biciklizés

A kerékpározás nem csak a környezetvédelmi megfontolások szempontjából remek közlekedési mód, az egészségre is számos kedvező hatása van. Segíthet megelőzni a mozgásszegény életmód miatt kialakuló olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák. Mégis sokan ódzkodnak tőle bizonyos kényelmetlenségi tényezők miatt. A Levegő Munkacsoport egy olyan lehetőség előnyeire hívja fel a figyelmet, amelyek kedvet hozhatnak a tartózkodóak számára.

Ha az úticélunk messze van tőlünk, meleg is van, és egyszerűen nincs kedvünk hagyományos módon biciklizni, nagyszerű opció lehet a pedelek. A pedelek egy elektromos rásegítésű kerékpár, melynek motorját a pedál tekerésével lehet működésbe hozni. Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk ilyen biciklikkel. Térnyerésük annak is köszönhető, hogy hagyományos társaiktól eltérően sokkal kisebb erőfeszítéssel és lényegesen gyorsabban juthatunk el úticélunkhoz. Nyáron a melegben ez a két tulajdonság különösen jól jön, így azok is kedvet kaphatnak a bringázáshoz, akik egyébként szívesebben választják az autót.

Fontos, hogy átgondoltan és kellő körültekintéssel válasszuk ki a biciklit, nem mindegy ugyanis, hogy mindennapos városi használathoz kell vagy egy hétvégi, kirándulós bringára van szükségünk. Egy helyesen kiválasztott, az igényeinknek megfelelő pedelek nagyon jó társunk lehet hosszú évekig is.

Kép a Levegő Munkacsoport egy másik videójából
 

„Egy felmérés szerint a hollandiai Groningen lakói a legboldogabbak Európában. Bizonyára ez összefügg azzal, hogy itt a közlekedés 61 százaléka kerékpárral történik. A rendszeres biciklizés jót tesz a testi és lelki egészségünknek, és így még a levegő is tisztább lesz. Budapest jó úton halad afelé, hogy biztonságos, egészséges és kellemes legyen a kerékpárosok számára. Ezt a folyamatot jelentősen fel kellene gyorsítani” – mondta Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

A Levegő Munkacsoport videója a pedelekek előnyeiről itt, a testmozgás fontosságáról pedig itt tekinthető meg.

Címlapkép a Levegő Munkacsoport egyik videójából

 


 

Hírfigyelő