“Mi vagyunk a jövő, beleszólást kérünk”

Kerületi vitanap diákoknak a klímaváltozásról és a környezetvédelemről

Időpont: 2023. október 27. péntek 10.00 – 14.00
Helyszín: Szindbád Rendezvényterem

Korunk talán legfontosabb kihívása a globális éghajlatváltozás. A káros folyamatok lassítása és a környezeti, gazdasági és társadalmi következmények enyhítése kulcsfontosságú a jövő nemzedékek szempontjából. Az ezzel kapcsolatos döntésekbe azonban az állampolgárok – különösen a fiatalok – gyakorlatilag alig szólhatnak bele. Az Európai Unió ambíciózus tervet dolgozott ki arra, hogy 2050-re elérjük a szén-dioxid-semlegességet, de az odáig vezető út nem ígérkezik könnyűnek. A hamarosan felnőtté váló diákok véleménye, aktivitása alapvetően határozza meg bolygónk jövőjét. A „Zöld jogok a fenntartható jövőért – erősítsük a társadalmi részvételt az EU éghajlatvédelmi céljainak elérésében” című projekt keretében ezért vitanapot tartunk 14-18 éves diákoknak, ahol szabadon és előítéletek nélkül fejthetik ki álláspontjukat és megoldási javaslataikat.

A vitanapon 6-8 fős diákdelegációk részvételét várjuk. Összesen kb. 50-60 résztvevőre számítunk. A program első felében közösen vesznek részt a diákok, meghallgatják az előadásokat és bemutatják az előre elkészített rövid (max. 1-2 perces) reklámfilmjüket/antireklámfilmjüket, amely a klímaváltozással kapcsolatos témákról szól. A zsűri szavazatai alapján a legjobb reklámfilm készítői díjat kapnak. A program második részében a diákok külön szekciókban vitát folytatnak a lenti témákban moderátorok segítségével. Örömünkre szolgálna, ha külön angol nyelvű szekciót is szervezhetnénk a külföldi, kéttannyelvű iskolák, illetve az esetleges egyéb érdeklődők részvételével.

Program:

9.30 – 10.00 Osztályok érkezése
10.00 – 10.05 Megnyitó – (III. kerületi alpolgármester)
10.05 – 10.10 A program és a módszertan ismertetése (Levegő Munkacsoport)
10.10 – 10.30 Mit tesz a Kerület? (helyi kihívások és válaszok a klímakrízisre) – kerületi szakértő
10.30 – 11.00 A diplomáciától az ellenállásig, zöld stratégiák és eszközök (Mezei Csaba, CEEWeb) – felkérés alatt
11.00 – 11.30 Diákdelegációk reklámfilmjeinek bemutatása (5-5 perc)
11.30 – 12.10 Brunch-szünet (közben kötetlen eszmecsere a témáról)
12.10 – 13.10 Tematikus viták csoportokra bontva a megadott témákban moderátorral.
13.10 – 13.30 A moderátorok és/vagy diákok összefoglalója a vitáról a plenáris ülésen, a legjobb reklámfilm kiválasztása
13.30 – 13.45 Online kérdőív kitöltése a helyszínen okostelefon segítségével minden résztvevővel
13.45 – 14.00 Összefoglalás és zárszó (Levegő Munkacsoport)

Vitatémák:

1. Városi mobilitás
Mennyi mozgásra/utazásra van valójában szükség? Melyek a fenntartható közlekedési módok? Milyen hatásai vannak az egyéni gépjármű-közlekedésnek? Hogyan oldhatóak fel a közlekedési/parkolási konfliktusok? Mivel lehetne ösztönözni a lakosokat, hogy kevesebbet autózzanak?

2. Energia
Milyen hatásokkal jár, hogy energiát használunk? Hogyan tudunk takarékoskodni az energiával? Melyek a rosszabb és kevésbé rossz energiaforrások? Mit tehetünk a lakossági szilárd tüzelés káros hatásai ellen?

3. Vízgazdálkodás
Melyek a legfontosabb problémák a vizeinkkel? Hogyan tudunk takarékoskodni, megtartani a vizet?

4. Hulladék/fogyasztás
Hogyan tudjuk fenntarthatóvá tenni a fogyasztásunkat? Mire figyeljünk a boltban? Hogyan tudjuk megelőzni a hulladék keletkezését? Mit tegyünk a különféle hulladékainkkal?

KÉRJÜK, AMENNYIBEN ISKOLÁJA SZÍVESEN RÉSZT VENNE A VITAFÓRUMON ÉS AZ AZT MEGELŐZŐ FELKÉSZÜLÉSEN, KERESSE KAPCSOLATTARTÓNKAT:
BENDIK GÁBOR
bendik.gabor@levego.hu
Telefon: +36-20-521-2762

 

Az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett álláspontok és vélemények azonban kizárólag a szerző(k)é, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió véleményét. Ezekért sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó hatóság nem tehető felelőssé.

 

Hírfigyelő