Sétálóutca lesz a VI. kerületi Révay közből

A Révay közt hamarosan végleg sétálóutcává alakítja az önkormányzat. Az esemény apropóján különféle programokkal készülnek a szervezők: október 14-én délelőtt családi programok, délután koncertek várják az érdeklődőket. Az eseményen felszólal Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is.

A kis utca mindkét járdája felszabadul majd a parkoló autóktól, ezen kívül biztonságos körülmények között kerékpáros és rolleres közlekedésre is lehetőség lesz. A köz zöldítését dézsás fák biztosítják majd.

A 20. század második felében az európai városok közterületeit a gépjármű forgalomnak rendelték alá, élhetetlenné téve a lakóterületeket. Így a városok vezetése az utóbbi években egyre több helyen korlátozza, illetve tiltja ki az autóforgalmat, átadva a területet a közösségi életnek, a gyalogosoknak, kerékpárosoknak, növényzetnek. Budapesten is elindult ez a folyamat, melyre példa a Váci utca vagy a Ráday utca is. Most Terézváros önkormányzata is igyekszik felgyorsítani ezt a folyamatot, amelynek keretében most három utca forgalmi rendjét változtatja meg, élhetőbbé téve azokat. Ennek része most a Révay köz is.

“Végre elfér majd egy babakocsit tologató pár és egy kerekesszékes is a járdán. Az üzletek kirakatát nem takarja nyakig az autók karosszériája, és a lakóknak sem kell a parkolót kereső autók kipufogógázát szagolniuk.” - emelte ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Az esemény apropóján egy fesztivállal is készül a Levegő Munkacsoport október 14-én. A Révay Utcaünnepen délelőtt a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület jóvoltából családi programok várják az érdeklődőket és bemutatkozik a Perma Gang Project is, mely a bérházak érdeklődő lakóinak tart balkonkertészeti workshopot. Napközben környezeti tanácsadás, este pedig koncertek várják az érdeklődőket. Fellép a Bartók Konzervatórium, a Bluesbolhák, Majercsik Lili és a Budapest Jazz Orchestra.

A köz átalakítása a Pro Cultura Urbis Közalapítvány anyagi támogatásával valósul meg, a Fővárosi Önkormányzat által Budapest 150 alkalmával kiírt Térfoglalás című pályázat részeként.

Hírfigyelő