Nem is gondolná, mennyire szennyezi a levegőt a házhozszállítás!

Egy friss kutatás szerint a világ hat legszennyezőbb futárcégének a kézbesítés utolsó kilométereire jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente. Ez nagyjából 600 000 háztartás éves kibocsátásának felel meg.

Tavaly az e-kereskedelem a kiskereskedelmi forgalom közel 20 százalékát tette ki világszerte, és ez az arány 2025-re várhatóan legalább 25 százalékra nő. Az e-kereskedelemmel pedig együtt jár, hogy csomagokat kell célba juttatni, többnyire gépjárművel.

Most először készült felmérés arról, hogy az online rendelt csomagok kikézbesítése, a kiszállítás utolsó kilométereinek megtétele mekkora környezetszennyezéssel jár. Bár az utolsó kilométerek a küldemény teljes útjának sokszor csak töredékét teszik ki, akár a teljes út szén-dioxid-kibocsátásának feléért is felelhetnek. Ezek a rövid utak, amelyeket több millió kézbesítő kisteherautó, személygépkocsi, motorkerékpár vagy robogó tesz meg naponta, aránytalanul nagy mértékben szennyezik a városok levegőjét.

Kilencven futárcég tevékenységét vizsgálta a Stand.earth Research Group a Clean Mobility Collective megbízásából Európában, Indiában és Észak-Amerikában. A felmérés kimutatta, hogy a hat vezető e-kereskedelmi kiszállító (UPS, FedEx, Amazon Logistics, DPD, eKart, DHL eCommerce, Solutions) utolsó kilométerekre jutó szén-dioxid-kibocsátása eléri a 4,5 megatonnát évente, s ez nagyjából 600 000 háztartás éves kibocsátásának felel meg. A kutatók becslései szerint Európában az e-kereskedelem által évente kibocsátott hárommillió tonna szén-dioxid kétharmadáért felel a hat legnagyobb kiszállító.

„Gyorsan nő az e-kereskedelem világszerte. 2021-ben a forgalom elérte a 4,9 billió dollárt, és előrejelzések szerint a következő négy évben 50 százalékkal fog nőni. Ezért fontos a kiscsomagra jutó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a kézbesítésnél. A kézbesítést végzőknek át kell gondolniuk a működésüket és minél kevésbé környezetszennyező eszközökre kell fokozatosan át térniük” – mondta el Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témavezetője.

„Sokat számít a megrendelők környezettudatossága is. Minél többen vállalják, hogy elsétálnak egy kis csomagért a legközelebbi csomagpontba, annál kisebb utat kell megtenni a furgonnal az összes csomag leadásához. A jóval kevesebb megállás révén a parkoló-, illetve rakodóhely keresése közbeni szén-dioxid-kibocsátás is jóval kisebb lesz” – tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

Kormányzati, önkormányzati segítséggel kialakíthatók átrakó központok, ahonnan már villanyhajtású motoron, biciklin vagy gyalog kézbesíthetők a csomagok. Középtávon azonban elkerülhetetlen a teljes járműpark villamosítása, ami éppen a legnagyobb kiszállítóknál már meg is kezdődött.

A kutatás letölthető innen: https://clean-mobility.org/wp-content/uploads/2022/07/SRG_Last_Mile-FINAL.pdf

Kép a Levegő Munkacsoport videójából

Hírfigyelő